Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στη σωστή κατεύθυνση οι συνομιλίες με την Πιονγκιάνγκ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στη σωστή κατεύθυνση οι συνομιλίες με την Πιονγκιάνγκ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση», διαβεβαίωσε την Τρίτη η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών διεξάγονται τακτικά μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τη 12η Ιουνίου και τις συνομιλίες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο με άλλους βορειοκορεάτες αξιωματούχους, διευκρίνισε η ίδια.

«Θεωρούμε ότι οι συναντήσεις, οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες τις οποίες έχουμε κεκλεισμένων των θυρών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Οι συζητήσεις με τη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση μετατρέπονται σε κάτι πολύ πιο ομαλό», ανέφερε η Νάουερτ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν υπεισήρθε σε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες, ούτε το πού γίνονται, ούτε το ποιοι συμμετέχουν, ούτε το τι συζητείται.

«Συνεχίζουμε να έχουμε αυτές τις συνομιλίες διότι ο πρόεδρος Κιμ δεσμεύθηκε στον πρόεδρο Τραμπ ότι (η χώρα του) θα αποπυρηνικοποιηθεί», συνέχισε.

«Συνεχίζουμε λοιπόν να κάνουμε απόλυτα καλόπιστες προσπάθειες για να συνεχίσουμε να συζητάμε», συμπλήρωσε η Νάουερτ.

Στη συνάντησή του με τον Τραμπ τη 12η Ιουνίου, ο Κιμ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει «πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», επιλέγοντας αόριστη διατύπωση, ανοικτή σε ερμηνείες, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα ή αναφορά του τρόπου που θα γίνει αυτό, ενώ η Ουάσινγκτον αξιώνει από την πλευρά της την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» απαλλαγή της Πιονγκγιάνγκ από το πυρηνικό της οπλοστάσιο και τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Η Νότια και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν τη Δευτέρα να διεξαγάγουν τον επόμενο μήνα μια ακόμη—την τρίτη κατά σειρά—σύνοδο κορυφής, στην Πιονγκγιάνγκ. Σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσει άλλο ένα σημαντικό βήμα στην ιστορική επαναπροσέγγιση των δύο κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή