Ντόναλντ Τραμπ εν εξάλλω

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μερικές φορές, η ανάγνωση των tweets του Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί κατ’ επανάληψη άνοιγμα και κλείσιμο των οφθαλμών, προκειμένου να βεβαιωθεί κανείς ότι ο γράφων είναι όντως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάτι τέτοιο συνέβη και χθες, όταν το πληκτρολόγιο του Ντόναλντ Τραμπ δώρισε στον κόσμο το εξής αριστούργημα πολιτικού λόγου:

«Οταν κάνεις τη χάρη σε μια τρελαμένη, σε ένα απόβρασμα που κλαψουρίζει, και της δίνεις δουλειά στον Λευκό Οίκο, φαντάζομαι ότι κάτι δεν πήγε καλά. Καλά έκανε ο στρατηγός Κέλι και απέλυσε γρήγορα αυτό το σκυλί!». Το υβρεολόγιο απευθυνόταν στην Ομαρόζα Μάνιγκοτ Νιούμαν, πρώην συνεργάτιδά του, η οποία έγραψε βιβλίο με διόλου κολακευτικά σχόλια για τον ίδιο τον Τραμπ και το περιβάλλον του, το οποίο παρομοίασε με «σέκτα».

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλεί μια μαύρη γυναίκα σκυλί; Πώς τολμά να αποκαλεί οποιονδήποτε έτσι;», είπε στο CNN η Αφροαμερικανίδα βουλευτής των Δημοκρατικών Φρεντερίκα Γουίλσον.

Η Ομαρόζα Μάνιγκοτ Νιούμαν ήταν η πιο γνωστή μαύρη στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ρόλος της ήταν να λειτουργεί σαν προπέτασμα καπνού, με την παρουσία της, απέναντι σε όσους κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για φλερτ με τη ρατσιστική Ακροδεξιά. Κάποιοι από τους διαλόγους που περιλαμβάνονται στο βιβλίο για τον Τραμπ (τίτλος: «Unhinged», σε ελεύθερη μετάφραση «Σαλεμένος») επιβεβαιώνονται από ηχογραφημένα αποσπάσματα συζητήσεων, τα οποία η Ομαρόζα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα. Η Ομαρόζα είχε γίνει διάσημη επειδή συμμετείχε τρεις φορές στο reality show του Ντόναλντ Τραμπ «The Apprentice» (ο μαθητευόμενος) και είχε απολυθεί και τις τρεις φορές στο γυαλί.

Πολύ πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο της Ομαρόζα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιχειρήσει να δεσμεύσει τους εργαζομένους του Λευκού Οίκου με σύμφωνα εμπιστευτικότητας, αντίστοιχα με αυτά που υπογράφουν οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημα: στη δημόσια διοίκηση, η διαφάνεια είναι επιβεβλημένη, με την εξαίρεση πληροφοριών που αφορούν θέματα εθνικής ασφαλείας.

Στις συμφωνίες που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι του Λευκού Οίκου αναφερόταν ότι αν δημοσιεύσουν κάτι που δεν έχει την έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ, υποχρεούνται να παραδώσουν στην αμερικανική κυβέρνηση όλα τα έσοδα από την κυκλοφορία των βιβλίων τους.

«Ως δημόσιοι λειτουργοί, οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να φιμωθούν για να προστατεύσουν τη φήμη κάποιου ή να αποτρέψουν την αρνητική δημοσιότητα, όπως συμβαίνει στις συμφωνίες εμπιστευτικότητας που δεσμεύουν ιδιώτες», σημείωσαν οι New York Times. «Είναι υποχρεωμένοι να απαντούν στα αιτήματα του Κογκρέσου και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για πληροφορίες και προστατεύονται από τους νόμους περί πληροφοριοδοτών, ώστε να μιλήσουν δημοσίως αν διαπιστώσουν κακώς κείμενα στη διοίκηση».

Επιβεβαίωση

Επί μήνες, ο Λευκός Οίκος αγνοούσε τα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με το αν υπάρχουν όντως τέτοιες συμφωνίες. Η απάντηση ήρθε τη Δευτέρα, πάλι με τη μορφή προεδρικού tweet. «Η παλαβή Ομαρόζα έχει υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας ότι αντιμετωπίζει τους συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο όπως αντιμετώπιζε τους υπαλλήλους του στις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή