Καλύτερη πόλη για να ζει κανείς το 2018 αναδείχθηκε η Βιέννη

Καλύτερη πόλη για να ζει κανείς το 2018 αναδείχθηκε η Βιέννη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς είναι η Βιέννη και ακολουθεί η Μελβούρνη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit (EIU). Συνολικά, μεταξύ 140 πόλεων σε όλον τον κόσμο, οι 10 καλύτερες βρίσκονται στον Καναδά και στην Αυστραλία, και έπονται η Ευρώπη και η Ιαπωνία. Η Αθήνα βρίσκεται στην 72η θέση, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από την 69η θέση όπου βρισκόταν το 2017.

Η Μελβούρνη ήταν πρώτη τα προηγούμενα επτά χρόνια. Στην τρίτη θέση για το 2018 εμφανίζεται η Οσάκα στην Ιαπωνία. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη είναι το βιοτικό επίπεδο, τα μέσα μεταφοράς, το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, η εγκληματικότητα, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα και ο πολιτισμός.

Επίσης, στην έρευνα του EIU υπάρχουν και οι δέκα χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς. Τελευταία, στην 140ή θέση, είναι η Δαμασκός στη Συρία. Η Ντάκα στο Μπανγκλαντές βρίσκεται στη 139η και το Λάγος στη Νιγηρία στην 138η θέση. Στην έρευνα δεν συμπεριλαμβάνονται ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες πρωτεύουσες διεθνώς, όπως η Βαγδάτη στο Ιράκ και η Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Ανταγωνισμός

Ενας από τους λόγους που βοήθησαν φέτος τη Βιέννη ήταν ότι μειώθηκαν οι ανησυχίες για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη. Συν τοις άλλοις, θετικά λειτούργησε και η χαμηλή εγκληματικότητα στην αυστριακή πρωτεύουσα. «Τα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζούσαν υπό την απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων, αλλά σταδιακά μέσα στο 2017 ο φόβος αμβλύνθηκε», παρατηρεί το EIU.

«Επί πολλά χρόνια, η Βιέννη συναγωνιζόταν με τη Μελβούρνη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Το 2017 κατόρθωσε να πετύχει καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια». Επιπλέον, πολύ υψηλή βαθμολογία πήραν η Βιέννη και η Μελβούρνη όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, την εκπαίδευση και τα έργα υποδομής. Η Μελβούρνη έχει εξαιρετικές επιδόσεις σε θέματα πολιτισμού και προστασίας περιβάλλοντος, ενώ η Βιέννη κερδίζει πολλούς πόντους όσον αφορά την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Καλύτερη πόλη για να ζει κανείς το 2018 αναδείχθηκε η Βιέννη-1

Top 5

Αναφερόμενο το ΕΙU στην πρώτη πεντάδα των πόλεων με τις καλύτερες συνθήκες ζωής (Βιέννη, Μελβούρνη, Οσάκα, Κάλγκαρι και Σίδνεϊ), τόνισε ότι πρόκειται για μεσαίου μεγέθους πόλεις πλουσίων χωρών. Πέραν του υψηλού ΑΕΠ, οι εν λόγω πόλεις δεν είναι πυκνοκατοικημένες. Αρα, η καθημερινότητα των κατοίκων τους είναι πολύ άνετη.

Η αυστριακή πρωτεύουσα έχει 1,8 εκατ. κατοίκους. Πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πληθυσμός της έφθανε τα 2,1 εκατομμύρια. Σήμερα φημίζεται για τα πάρκα, τις λίμνες, τους πολλούς χώρους πρασίνου αλλά και για το φθηνό και λειτουργικό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Η συντάκτρια της έκθεσης, Ροξάνα Σλάβτσεβα, υπογράμμισε πως η Βιέννη είναι μία από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες στη Γηραιά Ηπειρο. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει πατάξει σε σημαντικό βαθμό τις παραβατικές πράξεις.

Μειονεκτήματα

Συχνά, όπως αναφέρει στην έκθεση η κ. Σλάβτσεβα, οι μεγαλουπόλεις που θεωρούνται δελεαστικοί προορισμοί έχουν πολλά μειονεκτήματα. Αυτό σημαίνει ότι και υψηλότερη είναι η εγκληματικότητα και η ζωή και η μετακίνηση των ανθρώπων είναι πολύ δύσκολες εξαιτίας των προβλημάτων στις υποδομές.

Για παράδειγμα, το Λονδίνο κατατάσσεται στην 48η θέση, με 10,7 εκατ, κατοίκους έναντι των 8,4 εκατ. το 1950. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην 57η θέση και το Παρίσι στη 19η. Ολες οι προαναφερθείσες πόλεις προσφέρουν ποικιλία δραστηριοτήτων σε κατοίκους και επισκέπτες, αλλά στους δρόμους τους παρατηρείται συχνά κυκλοφοριακή συμφόρηση. Δεν παύουν, βέβαια, να θεωρούνται αγαπημένες πόλεις για να ζει κανείς, αν συγκριθούν με τις χειρότερες του κόσμου.

Ιδιαίτερα βελτιωμένες ήταν και οι επιδόσεις του Χονγκ Κονγκ, το οποίο είχε υποχωρήσει το 2015. Στη φετινή κατάταξη, όμως, βρέθηκε στην 35η θέση. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε το Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο. Ομως, μετά τους δύο καταστρεπτικούς τυφώνες που ξέσπασαν το 2017, κατρακύλησε στην 89η θέση φέτος από την 68η το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή