ΗΠΑ προς Αγκυρα: Ορος για άρση των κυρώσεων, η αποφυλάκιση του πάστορα

ΗΠΑ προς Αγκυρα: Ορος για άρση των κυρώσεων, η αποφυλάκιση του πάστορα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ θεωρούν προϋπόθεση για να εξετάσουν πιθανή άρση των κυρώσεων τπου επέβαλαν στην Αγκυρα, την αποφυλάκιση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, έστειλε ο Λευκός Οίκος.

«Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν άρση των κυρώσεων, εάν η Τουρκία απελευθερώσει τον Μπράνσον», ήταν η δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς που καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής κάνοντας λόγο για «λυπηρές» ενέργειες.

«Οι τελωνειακοί δασμοί της Τουρκίας προκαλούν μετά βεβαιότητας λύπη και αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι δασμοί της Τουρκίας αποτελούν αντίποινα» δήλωσε η Σάντερς.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη της καθώς η Τουρκία αντιμετώπισε με τρόπο «πολύ άδικο, πολύ κακό» τον πάστορα Μπράνσον τον οποίο χαρακτήρισε έναν «πολύ καλό άνθρωπο και έναν πιστό Χριστιανός που δεν έκανε τίποτα κακό». 

Η Σάρα Σάντερς υπογράμμισε πάντως ότι οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον τουρκικό χάλυβα θα παραμείνουν σε ισχύ ακόμα και στην περίπτωση απελευθέρωσης του πάστορα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον αντίκτυπο της έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας στην τουρκική λίρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση».

«Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν καρπό μιας μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι για το οποίο η ίδια ευθύνεται και όχι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας των ΗΠΑ» κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή