Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν για ενέργεια, Συρία

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν για ενέργεια, Συρία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη συνάντησή τους, το Σάββατο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν – εξαιτίας και στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι κυρώσεις καθώς και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά το εμπόριο, την ενεργειακή πολιτική και το ΝΑΤΟ έχουν δημιουργήσει ανησυχίες στους δύο ηγέτες. Οι δυο τους θα συναντηθούν στον ξενώνα της γερμανικής κυβέρνησης, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο, και παρότι δεν σκοπεύουν να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις πριν από την εκκίνηση των ιδιωτικών τους συνομιλιών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Σίμπερντ, τα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τις εντάσεις στην Ουκρανία και ζητήματα ενεργειακής πολιτικής.

Κοινό ενδιαφέρον

Από τη μία, ο Πούτιν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ, και έχει ξεκάθαρο συμφέρον να «μαλακώσει» τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη Μόσχα. Από την άλλη, και οι δύο χώρες επιθυμούν διακαώς να προχωρήσουν με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 – μια πρωτοβουλία που καταδικάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο ως μια μορφή ρωσικού ελέγχου στη Γερμανία. «Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές να αναλύσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο Στέφαν Μάιστερ, έμπειρος αναλυτής στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, που εξειδικεύεται στη Ρωσία. Ο Μάιστερ πρόσθεσε πως και οι δύο πλευρές έχουν αλλάξει στάση συγκριτικά με τις προηγούμενες συναντήσεις τους, στις οποίες επικεντρώνονταν επανειλημμένως στη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες απέχουν πολύ από το να θεωρούνται στενοί σύμμαχοι. Στην ανάλυσή του για το Συμβούλιο, ο Μάιστερ υπενθυμίζει πως οι συνομιλίες θα εξακολουθήσουν να περιλαμβάνουν «σκληρή διαπραγμάτευση», ειδικά από την πλευρά του Πούτιν, και πως δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για συμβιβασμούς εκατέρωθεν.

Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο θα μπορούσαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι «δεν θα αφήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να τους ασκήσει περαιτέρω πιέσεις».

Οι κυρώσεις

Στο υπόβαθρο της συνάντησης περιλαμβάνεται η ανακοίνωση του Τραμπ πως σχεδιάζει να επιβάλει νέες κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα, απαντώντας στο περιστατικό δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία. Η πρώτη δέσμη κυρώσεων έχει ως στόχο τις αμερικανικές εξαγωγές αγαθών και ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ στις 22 Αυγούστου. Η δεύτερη σειρά ευρύτερων κυρώσεων θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί 90 ημέρες αργότερα, αν η Ρωσία δεν καταφέρει να επιβεβαιώσει πως δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα και επιτρέψει επιτόπου επιθεωρήσεις. Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στο περιστατικό, και ο Πούτιν ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον πως υπάρχουν σύμμαχοι των ΗΠΑ που συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία.

Πιέσεις για το αέριο

Η Αγκελα Μέρκελ πρόκειται να ασκήσει πιέσεις για να εξασφαλίσει τη ρωσική δέσμευση όσον αφορά τη διέλευση φυσικού αέριου που διέρχεται από την Ουκρανία. Ο Πούτιν, άλλωστε, έχει δηλώσει πως είναι ανοιχτός στο να συνεχιστούν οι αποστολές αερίου, δεδομένου ότι η Ουκρανία θα διευθετήσει πρώτα τη διαμάχη της με τη Ρωσία. Παράλληλα, με τις εσωτερικές αντιδράσεις στη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ να κλιμακώνονται, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί τη διευθέτηση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την επιστροφή ορισμένων προσφύγων στην πατρίδα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορούσε να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας, και τη στήριξη του Πούτιν σε οποιαδήποτε συνομιλία και συνεργασία με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή