Ανακωχή διαρκείας στη Λωρίδα της Γάζας επιδιώκει η Αίγυπτος

Ανακωχή διαρκείας στη Λωρίδα της Γάζας επιδιώκει η Αίγυπτος

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία για ανακωχή διαρκείας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει αναλάβει η Αίγυπτος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, στο Κάιρο.

Ηδη, η αιγυπτιακή μεσολάβηση είχε ως αποτέλεσμα μια προσωρινή ανακωχή, στο πλαίσιο της οποίας το Ισραήλ άνοιξε το συνοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, επιτρέποντας τη μεταφορά αγαθών στην αποκλεισμένη Γάζα, όπου ζουν περί τα δύο εκατομμύρια Παλαιστινίων. Επιπλέον, το Ισραήλ επέκτεινε από τρία σε εννέα ναυτικά μίλια τη θαλάσσια ζώνη εντός της οποίας μπορούν να αλιεύουν οι κάτοικοι της Γάζας. Η προσωρινή ανακωχή άρχισε να εφαρμόζεται λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή Εϊντ αλ Αντχα (γιορτή της θυσίας) που αρχίζει για τους μουσουλμάνους κατοίκους της Γάζας την επόμενη εβδομάδα.

Οι λεπτομέρειες

Σύμφωνα με δηλώσεις Αιγύπτιου αξιωματούχου στο Reuters, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμέλ, έχει ήδη συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και με την παλαιστινιακή ηγεσία για τις τελευταίες λεπτομέρειες της ανακωχής. Πρόθεση του Καΐρου είναι να υπάρξει ανακωχή τουλάχιστον για ένα χρόνο και στη συνέχεια να επεκταθεί σε τέσσερα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Αίγυπτος επιδιώκει να χαλαρώσει ο αποκλεισμός της Γάζας και να γίνει ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων με τις σορούς δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 2014. Στο μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι τα σχολεία της θα ανοίξουν κανονικά στη Γάζα, τη Δυτική Οχθη, την Ιορδανία και τη Συρία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των περικοπών στην αμερικανική χρηματοδότηση που αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή