«Στοπ» στην κατασκήνωση Σέρβων και Ρώσων ακροδεξιών

«Στοπ» στην κατασκήνωση Σέρβων και Ρώσων ακροδεξιών

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ευρεία επιχείρηση πραγματοποίησε χθες τα ξημερώματα η σερβική αστυνομία, με στόχο το κλείσιμο θερινής κατασκήνωσης Σέρβων και Ρώσων ακροδεξιών σε ορεινή περιοχή στα δυτικά της χώρας.

Σερβικές και ρωσικές ακροδεξιές οργανώσεις είχαν διοργανώσει τη θερινή κατασκήνωση που φιλοξενούσε παιδιά από 12 ετών και πάνω, καθώς και ενήλικες. Οι συμμετέχοντες στην κατασκήνωση φορούσαν στρατιωτικές στολές και εκπαιδεύονταν στη χρήση όπλων και μαχαιριών από Σέρβους και Ρώσους εκπαιδευτές.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ανέφερε ότι η κατασκήνωση στο όρος Ζλάτιμπορ απαγορεύθηκε «εξαιτίας της πιθανότητας κακοποίησης παιδιών σε αυτή».

Αριστερές οργανώσεις είχαν εκφράσει την οργή τους, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο ένστολα παιδιά εμφανίζονταν να ασκούνται στις πολεμικές τέχνες, σε στίβο μάχης, πλαισιωμένο από σερβικές και ρωσικές σημαίες. Οι διοργανωτές της «Πατριωτικής Νεανικής Κατασκήνωσης» ισχυρίζονται ότι μόνος στόχος τους ήταν η σύσφιγξη των ρωσοσερβικών δεσμών, αλλά και να διδάξουν μεθόδους επιβίωσης και αυτοάμυνας σε παιδιά, καθώς και βασικές αρχές πρώτων βοηθειών.

«Οταν βλέπουμε παιδιά που φορούν στρατιωτικές στολές και παρελαύνουν, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με προσκόπους, αλλά με στρατόπεδο ιδεολογικής εκπαίδευσης», λέει η Ισιντόρα Στάκιτς του Ινστιτούτου Belgrade Center for Security Policy.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή