ΗΠΑ: «Ακυρο» στα σχέδια για παρέλαση

ΗΠΑ: «Ακυρο» στα σχέδια για παρέλαση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα σχέδιά του για μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Ουάσιγκτον στις 11 Νοεμβρίου, Ημέρα των Βετεράνων, ακύρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας ότι το κόστος των 92 εκατ. δολαρίων ήταν «γελοιωδώς υψηλό».

Σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ κατηγόρησε τον δήμο της Ουάσιγκτον για υπερτιμολόγηση της παρέλασης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Πενταγώνου, όμως, η συγκέντρωση και επίδειξη στρατιωτικών αεροσκαφών, πολεμικού υλικού και προσωπικού θα κόστιζε τουλάχιστον 45 εκατ. δολάρια, με το υπόλοιπο ποσόν να κρίνεται αναγκαίο για την ανάπτυξη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας.

Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι «ίσως η παρέλαση να πραγματοποιηθεί το 2019, εφόσον το κόστος μειωθεί πάρα πολύ», χωρίς ωστόσο να επεκταθεί στον τρόπο με τον οποίο το κόστος θα μπορούσε να περιορισθεί.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι αντί για στρατιωτική παρέλαση θα παρακολουθήσει εκδήλωση στην αεροπορική βάση Αντριους, προτού μεταβεί στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη συνθηκολόγηση της αυτοκρατορικής Γερμανίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Με τις οικονομίες που θα πραγματοποιήσουμε, μπορούμε να αγοράσουμε κι άλλα μαχητικά αεροσκάφη!» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε χθεσινή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ είπε ότι οι υπηρεσίες του στρατού και ο Λευκός Οίκος συμφώνησαν να «εξερευνήσουν» τις ευκαιρίες για πραγματοποίηση στρατιωτικής παρέλασης το 2019. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επισήμαναν ότι τα σχέδια για παρέλαση δεν είχαν εγκριθεί από τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Ο πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου ανέφερε ότι «όποιος διέρρευσε ότι το κόστος μιας παρέλασης θα έφθανε τα 92 εκατ. δολάρια, κάπνιζε κάποια ουσία που είναι παράνομη στις περισσότερες πολιτείες».

«Δεν θα ασχοληθώ σοβαρά με το ποσόν των 92 εκατ. δολαρίων. Είμαι βέβαιος ότι όποιος το είπε θα ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς εάν το έλεγε δημόσια, θα ακουγόταν σαν ηλίθιος», είπε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς την Κολομβία. Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, η παρέλαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή στρατευσίμων από τα πέντε όπλα (στρατός, ναυτικό, αεροπορία, πεζοναύτες και ακτοφυλακή) καθώς και εθελοντών, που θα φορούσαν στρατιωτικές στολές από κάθε ένδοξη περίοδο της αμερικανικής ιστορίας. Πάνω από την παρέλαση θα πετούσαν σε σχηματισμούς αεροσκάφη της αεροπορίας.

Νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου είχε εκτιμήσει το κόστος μιας τέτοιας παρέλασης μεταξύ 10 εκατ. και 30 εκατ. δολαρίων. Η εκτίμηση αυτή βασίσθηκε στο κόστος παλαιότερων αντίστοιχων παρελάσεων, όπως αυτή στην αμερικανική πρωτεύουσα το 1991 με αφορμή τη λήξη του πρώτου πολέμου στον Κόλπο.

Την αντίθεσή της στην παρέλαση εξέφρασε την Πέμπτη οργάνωση βετεράνων. «Η Αμερικανική Λεγεώνα εκτιμά την προσπάθεια του προέδρου να τιμήσει με δραματικό τρόπο τη συμβολή των στρατευμάτων μας. Εως ότου μπορούμε, όμως, να γιορτάσουμε τη νίκη μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να επισπεύσουμε την επιστροφή των στρατιωτών μας, πιστεύουμε ότι τα κεφάλαια για μία τέτοια παρέλαση θα αξιοποιούνταν καλύτερα στο υφυπουργείο Βετεράνων», ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης American Legion.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή