«Πυρ κατά ριπάς» στον κυβερνοπόλεμο

«Πυρ κατά ριπάς» στον κυβερνοπόλεμο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε νέα μέτρα την Τετάρτη με σκοπό τη χαλάρωση των ορίων της χρήσης των κυβερνο-όπλων, αντιστρέφοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα που αντικαθιστά την «Προεδρική Πολιτική νούμερο 20», η οποία είχε εγκαθιδρύσει μια πολύπλοκη διαδικασία για την ενεργοποίηση των αμερικανικών κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Ο Λευκός Οίκος, στο μεταξύ, δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα δημοσιογράφων για περαιτέρω σχόλια όσον αφορά το ζήτημα.

Παρότι η προηγούμενη πολιτική, που είχε υπογραφεί από τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προστατευόταν από το κυβερνητικό απόρρητο, το περιεχόμενό της βγήκε στην επιφάνεια λόγω των διαρροών του πρώην υπαλλήλου της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν, το 2013. Το νέο καθεστώς χρήσης κυβερνο-όπλων περιγράφηκε από έναν Αμερικανό αξιωματούχο ως ένα «επιθετικό βήμα προς τα εμπρός», που αποσκοπεί στη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποτροπή ξένων παρεμβολών στις αμερικανικές εκλογές.

Ωστόσο ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τη διαδικασία που σκοπεύει να υιοθετήσει ο Τραμπ στη θέση των προηγούμενων κανόνων.

Στο παρελθόν, διάφοροι επικριτές της πολιτικής του Ομπάμα είχαν δηλώσει πως η γραφειοκρατική πολυπλοκότητα που επικρατούσε, καθιστούσε αδύνατη τη γρήγορη και ισχυρή αντίδραση σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι και των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη χαλάρωση των ορίων της χρήσης των κυβερνο-όπλων. «Ενα πράγμα είναι σαφές – η πολιτική μας μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει, και οι αντίπαλοί μας πιστεύουν ότι μπορούν να μας επιτεθούν χωρίς συνέπειες», ανέφερε ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή