Αλλη μία αποφυλάκιση με το βλέμμα στο εξωτερικό

Αλλη μία αποφυλάκιση με το βλέμμα στο εξωτερικό

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακόμη ένας κρατούμενος, ο Τανέρ Κιλίκ, μάζευε τα λιγοστά του πράγματα και περνούσε την πύλη της φυλακής στη Σμύρνη.

Εμπειρος δικηγόρος και για χρόνια επικεφαλής του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Κιλίκ σίγουρα γνώριζε πως η αποφυλάκισή του, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν ήταν τυχαία, πως η απόφαση είναι πολιτική και πως με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση ο Ερντογάν θέλει προφανώς να περάσει διάφορα μηνύματα στο εξωτερικό.

Βγαίνοντας όμως, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του. Συγκινημένος, αγκάλιασε τη σύζυγο και τις τρεις κόρες τους. Ολοι τους περίμεναν αυτή τη στιγμή πάνω από ένα χρόνο.

Το χρονικό

Η περιπέτειά του είχε ξεκινήσει πέρυσι στις 6 Ιουνίου, όταν στις 6.30 το πρωί Τούρκοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του στη Σμύρνη. Ο ίδιος, ψύχραιμος, καθησύχασε τη γυναίκα του και τα κορίτσια τους που έβλεπαν τους αστυνομικούς να ψάχνουν παντού στο σπίτι. Αφού τον συνέλαβαν, του ζήτησαν να τους οδηγήσει στο γραφείο του.

Εψαξαν και εκεί για ώρες – προφανώς για οτιδήποτε θα μπορούσε να στηρίξει τις κατηγορίες πως ανήκει στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Τα μοναδικά ενοχοποιητικά στοιχεία που τελικά παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο είναι πως κάποιος συγγενής του εργαζόταν στη «Ζαμάν» (αντιπολιτευόμενη εφημερίδα που εδώ και δύο χρόνια έχει κλείσει), πως ένα από τα τρία του παιδιά πήγαινε σε «γκιουλενικό» σχολείο, πως διατηρούσε έναν λογαριασμό σε «γκιουλενική τράπεζα» και, τέλος, πως χρησιμοποιούσε την εφαρμογή bylock στο κινητό του (κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν ίσχυε καν).

Η ομάδα της Διεθνούς Aμνηστίας γνώριζε καλά πως ο πραγματικός λόγος της σύλληψης ήταν οι «ευαίσθητες» υποθέσεις που είχε αναλάβει.

Ο Κιλίκ έβλεπε την κατάσταση φόβου που επικρατούσε πλέον στη χώρα και ήξερε πως οι περισσότεροι κατηγορούμενοι με δυσκολία θα έβρισκαν δικηγόρο ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα πλήρωναν μια περιουσία για να έχουν υπεράσπιση. Εκανε ό,τι μπορούσε για να τους εκπροσωπήσει.

«Εκείνο το διάστημα ήταν εμφανής η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τη δουλειά που κάναμε, για τις αναφορές που είχαμε δημοσιεύσει», εξηγεί στην «Κ» ο Αντριου Γκάρντνερ, στενός του συνεργάτης στη Διεθνή Αμνηστία. Κάποια στιγμή, όπως λέει, προστέθηκε στο κατηγορητήριο και μια απίστευτη θεωρία συνωμοσίας που ενέπλεκε τον Κιλίκ με τον πάστορα Μπράνσον.

«Στην πραγματικότητα, οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί μία και μοναδική φορά, όταν ο πάστορας κινδύνευε να απελαθεί και έψαχνε νομική εκπροσώπηση».

Αλλη μία αποφυλάκιση με το βλέμμα στο εξωτερικό-1

O Αντριου Γκάρντνερ  (δεξιά), στενός συνεργάτης του Κιλίκ (αριστερά) στη Διεθνή Αμνηστία, μίλησε στην «Κ» για την υπόθεση.

Ο Κιλίκ παρέμεινε προφυλακισμένος για 14 μήνες. Μοιραζόταν μαζί με άλλους 23 ένα κελί που κανονικά χωράει 14 και έβλεπε μία φορά την εβδομάδα τη γυναίκα του και τους δικηγόρους του, παρουσία αστυνομικών που κατέγραφαν τα πάντα. Ο ίδιος έκανε υπομονή. Ηξερε άλλωστε από πρώτο χέρι τη διαδικασία αλλά και τις δυσκολίες, πως η έφεση που είχε κάνει θα απορριπτόταν, πως μπορεί να περίμενε μήνες για να δικαστεί. Οπως και έγινε. Στις 31 Ιανουαρίου όμως, το δικαστήριο ανακοίνωσε την αποφυλάκισή του.

Ολοι ήταν ενθουσιασμένοι, αλλά λίγες ώρες αργότερα, ένας εισαγγελέας έκανε έφεση, και ο Κιλίκ, πραγματικά απογοητευμένος πλέον, επέστρεψε τότε στη φυλακή.

Δεν το πίστευαν

Γι’ αυτό και οι δικοί του ήταν επιφυλακτικοί όταν τελείως ξαφνικά, το πρωί της Τετάρτης, το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απεφάνθη υπέρ της αποφυλάκισής του. «Αναμένουμε έως το βράδυ την αποφυλάκιση. Τότε θα ξεκινήσουν οι πανηγυρισμοί», έγραψε o Γκάρντνερ στο Τwitter στις 2 το μεσημέρι.

«Οταν, μετά τις 6, ξεκίνησε για το σπίτι του, όλοι ήμασταν πάρα πολύ χαρούμενοι και ανακουφισμένοι», λέει ο Γκάρντνερ που τον συνόδευσε και έμεινε μαζί του μέχρι αργά, μαζί με συγγενείς και φίλους. «Ηταν μια πραγματικά ωραία βραδιά, δεν σημαίνει όμως πως ξεχνάμε το ότι ο Τανέρ έχασε 14 μήνες από τη ζωή του εντελώς άδικα.

Σαφώς και ο αγώνας συνεχίζεται. Οχι μόνο για τον Τανέρ, που τον Νοέμβριο θα δικαστεί με βαριές κατηγορίες, αλλά και για όλους εκείνους που ακόμα βρίσκονται στη φυλακή άδικα», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή