Ανησυχία και υπερηφάνεια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ξακουστή οδός Ιστικλάλ στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης είναι συνηθισμένη να υποδέχεται αμέτρητους επισκέπτες. Παρά τις περιπέτειες της τουρκικής λίρας, η προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν εξαίρεση. Χιλιάδες τουρίστες, η πλειονότητα από την Κίνα και την αραβική χερσόνησο, σχημάτισαν ουρές έξω από τα καταστήματα υψηλής ραπτικής στον πολυσύχναστο πεζόδρομο για να εκμεταλλευθούν τη νέα ισοτιμία και να προμηθευτούν είδη πολυτελείας σε τιμές ευκαιρίας. Οι μαγαζάτορες τους υποδέχθηκαν με μεικτές αντιδράσεις. «Η ροή των τουριστών ήταν εντυπωσιακή», δηλώνει ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που βρίσκεται στη σκιά του πύργου του Γαλατά. «Το πρόβλημα ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, όταν θα πρέπει να αγοράσουμε νέες προμήθειες από την Ευρώπη», προσθέτει κοφτά.

Λίγο πιο κάτω από τα μαγαζιά της Ιστικλάλ, η αβεβαιότητα συνεχιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Τα γραφεία συναλλάγματος προσέφεραν σημαντικά υψηλότερο συνάλλαγμα απ’ ό,τι οι τράπεζες, απαντώντας στους έκπληκτους πελάτες πως το νόμισμα είναι τόσο ασταθές ώστε η τιμή που θέτουν καταλήγει εντελώς ανούσια.

Στα στενά, κάθετα στον εμπορικό δρόμο, οι μπακάληδες παραπονιούνται πως αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και ένας φοιτητής που σκόπευε να σπουδάσει στο εξωτερικό δηλώνει απαισιόδοξος για τα μελλοντικά του σχέδια. Στο Μεγάλο Παζάρι ή Καπαλί Τσαρσί, μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες κλειστές αγορές στον κόσμο, τα περισσότερα μαγαζιά δυσκολεύονται να προσελκύσουν οποιονδήποτε εκτός από τους πιο πιστούς Τούρκους πελάτες τους. Εξαίρεση αποτελεί ένα μικρό μαγαζί που αγοράζει χρυσό, καθώς ένα μικρό πλήθος έχει συσσωρευθεί στην είσοδό του. «Οι άνθρωποι θέλουν να επωφεληθούν από την υψηλή τιμή του χρυσού», αναφέρει ο Ερκάν, ο 24χρονος εργαζόμενος, ενώ ζυγίζει δύο χρυσά δαχτυλίδια που έφερε ένας ενδιαφερόμενος. «Θέλουν επίσης να βοηθήσουν το κράτος», προσθέτει ο Ερκάν. Πράγματι, πέρα από την αυξανόμενη ανησυχία, την εβδομάδα που πέρασε στην Κωνσταντινούπολη κυριάρχησαν η εθνική υπερηφάνεια και ο αντιαμερικανισμός. Επειτα από την έκκληση του Τούρκου προέδρου για το μποϊκοτάρισμα των αμερικανικών ηλεκτρονικών ειδών, δεκάδες Τούρκοι ανέτρεξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν βίντεο στα οποία καταστρέφουν συσκευές iPhone ή καίνε αμερικανικά δολάρια. Την Τετάρτη το βράδυ, στην περιοχή του Σαριγιέρ όπου βρίσκεται το αμερικανικό προξενείο, η ησυχία «έσπασε» απότομα όταν δεκάδες ταξιτζήδες στόλισαν τα οχήματά τους με τουρκικές σημαίες και προσέγγισαν το κτίριο κορνάροντας ασταμάτητα. Την επόμενη μέρα, στις τουρκικές εφημερίδες φιγουράριζε ένας νεαρός μπαρμπέρης ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συμμετείχε στην αντίσταση του «οικονομικού πραξικοπήματος» με την άρνησή του να προσφέρει «αμερικανικό ξύρισμα».

Θα περίμενε κανείς ότι η αντιπολίτευση θα προσπαθούσε να μετριάσει το αντιαμερικανικό και εθνικιστικό αφήγημα του «οικονομικού πραξικοπήματος» που έχει υφάνει η κυβέρνηση Ερντογάν, ωστόσο ολόκληρη η τουρκική πολιτική σφαίρα έχει συσπειρωθεί. Μάλιστα, η μόνη κριτική που εκτόξευσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου στις εκλογές του Ιουνίου, ήταν πως ο Ερντογάν είναι διπρόσωπος, καθώς είχε αποδεχθεί ένα βραβείο από το Εβραϊκό Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή