Αυτοματοποίηση και θέσεις εργασίας

Αυτοματοποίηση και θέσεις εργασίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση –και όχι σε μείωση– των θέσεων απασχόλησης στη Βρετανία θα οδηγήσει η υιοθέτηση ρομπότ στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό New Scientist. Παρότι ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής αναμένεται να προκαλέσει την απώλεια 7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μεταξύ 2017 και 2037 στη Βρετανία, αυτό θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του κόστους εργασίας και σε αύξηση των επενδύσεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 7,2 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

Θέσεις απασχόλησης στους τομείς της υγείας, των επιστημών, των μεταφορών, της αποθήκευσης και της δημόσιας διοίκησης αναμένεται να χαθούν. Η αυτοματοποίηση, όμως, αναμένεται να διαταράξει τον χώρο εργασίας σε μικρότερο βαθμό από ό,τι περιμέναμε.

Αντιφατικές μελέτες

Το 2013, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι το ήμισυ των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και ποσοστό 33% στη Βρετανία κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα ερχόμενα χρόνια, εξαιτίας της αυτοματοποίησης. Τα ποσοστά αυτά, όμως, δεν εκφράζουν πια τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες. Τον Απρίλιο, στοιχεία του ΟΟΣΑ έδειχναν ότι στις ΗΠΑ μόλις το 10% των θέσεων εργασίας απειλούνται από την αυτοματοποίηση, ενώ στη Βρετανία το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 12%.

Η αυξανόμενη αυτοματοποίηση θα επιτρέψει με τη σειρά της την αύξηση των κρατικών δαπανών, αλλά και τη μεγαλύτερη φορολογία των επιχειρήσεων.

Αλλες μελέτες, όπως αυτή της Οξφόρδης, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, διαψεύδοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις που θέλουν την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ να οδηγούν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

«Σε προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις, τεράστιος αριθμός ανθρώπων μετακινήθηκαν από τα αγροκτήματα στα εργοστάσια, όπου αναγκάσθηκαν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Αρχικά, αυτό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε όσους αρνούνταν να προσαρμοσθούν», λέει ο Αντριου Χόκσουερθ, οικονομολόγος της PWC.

Η σύγχρονη προσαρμογή όμως αναμένεται να γίνει ευκολότερα, καθώς οι εργάτες κλωστοϋφαντουργιών του Νότιγχαμ, που απολύθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα για να αντικατασταθούν από μηχανικούς αργαλειούς, κινούμενους χάρη σε ατμομηχανές, δεν απολάμβαναν τα προνόμια του σύγχρονου κράτους πρόνοιας, το οποίο δεσμεύεται νομοθετικά να προσφέρει οικονομική στήριξη και επανεκπαίδευση σε απολυθέντες εργαζομένους.

Μελέτη του Πανεπιστημίου ΜΙΤ προειδοποιεί, όμως, ότι αν και σχετικά ανώδυνη, η μετάβαση στην αυτοματοποίηση θα οδηγήσει σε εισοδηματικές απώλειες για τους εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή