Σταματάει η βοήθεια σε Σύρους αντάρτες

Σταματάει η βοήθεια σε Σύρους αντάρτες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άκρως αμφιλεγόμενο πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των αντικαθεστωτικών στη Συρία οδεύει προς το τέλος του. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας The Times, το Λονδίνο σταματάει από τον επόμενο μήνα τη συνδρομή του στις προσπάθειες δημιουργίας ανεξάρτητης, αστυνομικής δύναμης των αντικαθεστωτικών στις περιοχές που ελέγχουν στη Συρία. Παρόμοια τύχη αναμένεται να έχει μια άλλη πρωτοβουλία για τη στήριξη των τοπικών συμβουλίων που είχε συγκροτήσει η αντιπολίτευση στις περιοχές που διέφευγαν τον έλεγχο του καθεστώτος Μπασάρ Ασαντ.

Η στροφή αυτή ισοδυναμεί με παραδοχή, από την πλευρά της Βρετανίας, του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Ασαντ κερδίζει τον εμφύλιο πόλεμο.

Ο μοναδικός αξιόλογος θύλακος που έχει απομείνει στα χέρια της αντιπολίτευσης είναι εκείνος του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου αναμένεται επίθεση του κυβερνητικού στρατού εντός των προσεχών εβδομάδων, αν όχι και ημερών.

Τα προγράμματα για την ενίσχυση των αντικαθεστωτικών, που έχουν κοστίσει στη Βρετανία 2,7 δισ. λίρες από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία. Ηδη τον περασμένο Δεκέμβριο, ρεπορτάζ του BBC είχε αποκαλύψει ότι η υπό δημιουργία αστυνομική δύναμη θα υπαγόταν στη διοίκηση ακραίων τζιχαντιστών, οι οποίοι κυριαρχούν στις ένοπλες δυνάμεις του Ιντλίμπ. Το ίδιο συμβαίνει με τα τοπικά συμβούλια, που έχουν περιέλθει σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο ακραίων τζιχαντιστών.

Στο μεταξύ, το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι θα φιλοξενήσει, στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία και την Τουρκία για το Συριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή