Γέφυρα Μοράντι: Τριγμοί και στο τμήμα που ακόμη στέκεται

Γέφυρα Μοράντι: Τριγμοί και στο τμήμα που ακόμη στέκεται

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΟΒΑ. Ανησυχητικοί ήχοι τριγμών στο εναπομείναν τμήμα της γέφυρας Μοράντι, που διέρχεται πάνω από κατοικίες, οδήγησαν χθες στη διακοπή των επιχειρήσεων ανάσυρσης προσωπικών αντικειμένων των 600 ανθρώπων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν διά παντός τα σπίτια τους στις 14 Αυγούστου. Εως χθες, έμπαιναν στα έρημα σπίτια, με μεγάλη ταχύτητα, ομάδες πυροσβεστών, ώστε να απομακρύνουν κατοικίδια και σημαντικά προσωπικά είδη. Την ημέρα της κατάρρευσης, η εταιρεία Autostrade per l Italia σημείωσε ότι στη γέφυρα γίνονταν εργασίες αποκατάστασης – στοιχείο που τώρα θεωρείται από την εισαγγελία πιθανός παράγοντας που επιτάχυνε την κατάρρευση. Η πιθανότερη υπόθεση εργασίας για τα αίτια της κατάρρευσης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 43 άνθρωποι, παραμένει η διάρρηξη αναρτήρα (συρματόσχοινου) στον πυλώνα 9. Παράλληλα, ερευνάται κατά πόσον το συμβάν επιταχύνθηκε από την τοποθέτηση γερανογέφυρας, βάρους αρκετών τόνων, κοντά στον πυλώνα αυτόν. Η γερανογέφυρα κατέρρευσε μαζί με την υπόλοιπη γέφυρα.

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε ως «φιλανθρωπία» την προσφορά της Autostrade για κονδύλια 500 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις προς τους συγγενείς των θυμάτων και προς τους νέους άστεγους, αλλά και οι εργασίες ανακατασκευής της γέφυρας θα κοστίσουν πολύ περισσότερο.

Στα σχέδια των Αρχών είναι η ανακατασκευή της γέφυρας στο ίδιο σημείο, με την κρίσιμη διαφορά ότι αντί για προεντεταμένο σκυρόδεμα θα χρησιμοποιηθεί ατσάλι. Οι γέφυρες από ατσάλι κοστίζουν περισσότερο, αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν μικρότερες ανάγκες συντήρησης και, το πιο σημαντικό, οι πιθανές φθορές γίνονται αμέσως αντιληπτές, γιατί ο φέρων οργανισμός είναι προσβάσιμος και ορατός. Η γέφυρα Μοράντι (αλλιώς γέφυρα Πολτσεβέρα) ήταν ακραίο παράδειγμα χρήσης του προεντεταμένου σκυροδέματος, αφού είχαν περικλειστεί στο σκυρόδεμα ακόμη και τα συρματόσχοινα που ένωναν τους πυλώνες με το οδόστρωμα και τα οποία υποδέχονται τα μεγαλύτερα φορτία.

Προκειμένου να αυξήσει τη διαπραγματευτική της ικανότητα απέναντι στην εταιρεία, την περασμένη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη διαδικασία ανάκλησης της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή