Θύμα βιασμού αλλά και θύτης σεξουαλικής επίθεσης η Αρτζέντο

Θύμα βιασμού αλλά και θύτης σεξουαλικής επίθεσης η Αρτζέντο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Αζια Αρτζέντο ήταν μεταξύ των πρώτων γυναικών που κατηγόρησαν δημοσίως τον παραγωγό Χάρβεϊ Ουάινσταϊν για σεξουαλική επίθεση. Αποτελεί μία από τις εμβληματικές μορφές του κινήματος #MeToo και ο σύντροφός της, ο τηλεοπτικός αστέρας της μαγειρικής Αντονι Μπουρντέν, είχε συμμετάσχει πρόθυμα στον αγώνα της.

Ωστόσο, τους μήνες που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις της για τον Ουάινσταϊν, τον περασμένο Οκτώβριο, η Αρτζέντο κανόνισε να πληρώσει αθόρυβα 380.000 δολάρια στον δικό της κατήγορο, τον Τζίμι Μπένετ, έναν νεαρό ηθοποιό και μουσικό της ροκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι του επιτέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Καλιφόρνιας δύο μήνες μετά τα 17α γενέθλιά του. Τότε εκείνη ήταν 37 ετών. Η ηλικία συναίνεσης στην Καλιφόρνια είναι τα 18 έτη.

Τα σχετικά έγραφα, που έφθασαν στους New York Times από κάποιον τρίτο που διατηρεί την ανωνυμία του, περιλαμβάνουν και μία σέλφι από τις 9 Μαΐου 2013 που απαθανατίζει τους δύο στο κρεββάτι. Ως μέρος της συμφωνίας, ο Μπένετ, που είναι σήμερα 22 ετών, έδωσε τη φωτογραφία στην Αρτζέντο, η οποία είναι 42 ετών. Τρία άτομα που έχουν γνώση της υπόθεσης λένε ότι τα έγραφα είναι αυθεντικά.

Σε μία επιστολή του Απριλίου με παραλήπτη την Αρτζέντο, όπου επιβεβαιώνονται οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας και καθορίζεται το πρόγραμμα των πληρωμών, η δικηγόρος της που χειρίστηκε την υπόθεση, η Κάρι Γκόλντμπεργκ, χαρακτηρίζει τα χρήματα «βοήθημα στον Μπένετ». «Ελπίζουμε ότι δεν θα σας ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», γράφει η Γκόλντμπεργκ. «Είστε μία ισχυρή δημιουργός και είναι μία δυστυχής συνθήκη ζωής να ζείτε ανάμεσα σε πρόσωπα που εκμεταλλεύθηκαν τόσο τις δυνάμεις σας όσο και τις αδυναμίες σας».

Αλλά για τον Μπένετ, που ως παιδί ηθοποιός γοήτευσε τον Χάρισον Φορντ και τον Μπρους Ουίλις και ήταν γνωστός για την ευκολία με την οποία μάθαινε τον ρόλο του, η επαφή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ήταν μία προδοσία που δημιούργησε σπιράλ ψυχολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Οι συνέπειες της ερωτικής επίθεσης ήταν τόσο τραυματικές, που παρεμπόδισαν την εργασία του Μπένετ, περιέκοψαν το εισόδημά του και απείλησαν την ψυχική υγεία του, σύμφωνα με ένα μήνυμα που αποκαλύπτει πρόθεση να υποβάλει μήνυση και το οποίο ο δικηγόρος του έστειλε τον Νοέμβριο στον Ρίτσαρντ Χοφστέτερ, ο οποίος ήταν τότε δικηγόρος του Μπουρντέν και της Αρτζέντο. Στο σχετικό μήνυμα ο Μπένετ απαιτούσε αποζημίωση 3,5 εκατ. δολαρίων. Τον Οκτώβριο, το περιοδικό Τhe New Yorker δημοσίευσε ένα άρθρο όπου η Αρτζέντο συγκαταλεγόταν στις 13 γυναίκες που κατηγορούσαν τον Ουάινσταϊν για παρενόχληση και βιασμό. Μετά τις αποκαλύψεις της για τον Ουάινσταϊν, η Αρτζέντο εμφανίστηκε ως δυναμική φωνή υπέρ των κακοποιημένων γυναικών. Το Μάιο έβγαλε έναν συγκλονιστικό λόγο στο Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο αποκάλεσε «περιοχή θήρας» του Ουάινσταϊν. Δήλωσε δε ότι τη βίασε εκεί το 1997, όταν ήταν 21 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή