Le Figaro: Η Γερμανία ανησυχεί για την τουρκική κρίση

Le Figaro: Η Γερμανία ανησυχεί για την τουρκική κρίση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για το δικό μας συμφέρον, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως τονίζει η γαλλική Le Figaro.

«Φοβάμαι πως, αργά ή γρήγορα, οι εθνικιστικές δυνάμεις στην Τουρκία, όπως και στο Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα, θα αναζητήσουν πυρηνικά όπλα ώστε να παραμείνουν απρόσβλητοι», εκτίμησε. Πριν από κάποιες μέρες, σε λιγότερο δραματικό τόνο, η Άγκελα Μέρκελ επίσης εξέφρασε ανησυχία: «Έχουμε συμφέρον να ευημερεί οικονομικά η Τουρκία», είχε πει στα μέσα Αυγούστου, λίγο πριν μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα χρειάζεται χρήματα για να αποφύγει την αποσταθεροποίηση. Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Σε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ολαφ Σολτς πρότεινε στην Άγκυρα να καταφύγει στο ΔΝΤ, λύση που ο Μπεράτ Αλμπαιρακ απέρριψε, προτιμώντας να αναζητήσει άλλες λύσεις. Το Κατάρ έχει ήδη προθυμοποιηθεί. Για τον Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, αυτές οι νέες επενδύσεις αποτελούν ένδειξη «ασαφούς παρέκκλισης» της Τουρκίας προς άλλες συμμαχίες. Η Ρωσία επίσης καιροφυλακτεί. Όμως, στη Γερμανία, ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Τουρκου Προέδρου, ο οποίος κατηγορούσε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές» πριν από ένα χρόνο, έχει αφήσει τα ίχνη του και διχάζει ακόμη. Από τη μία πλευρά, η πρόεδρος του SPD, Αντρέα Νάλες, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία. Από την άλλη, το CDU της Μέρκελ θέτει όρους: «Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει στάση, η όποια στήριξη δεν θα έχει καμία οικονομική σημασία, θα είναι πεταμένα χρήματα», δήλωσε ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, Γιούργκεν Χαρντ.

Χθες, η Μέρκελ επιχείρησε να κερδίσει χρόνο. Ζήτημα βοήθειας προς την Τουρκία «δεν τίθεται επί του παρόντος», δήλωσε εκπρόσωπός της. Η καγκελάριος δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει δώρο στον Ερντογάν.

Ο υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, απέρριψε πάντως την ιδέα να βοηθήσει η Γερμανία την Τουρκία να υπερβεί τα οικονομικά προβλήματά της, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ευθύνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γράφει η ιστοσελίδα Politico. «Δεν είναι δουλειά της Γερμανίας, είναι η δουλειά -εάν προκύψει- του ΔΝΤ», είπε ο Ετινγκερ στα γερμανικά ΜΜΕ, σημειώνοντας πως «πρωτίστως, η ανάγκη ανάληψης δράσης βρίσκεται στην Άγκυρα, όχι στο Βερολίνο, ούτε στις Βρυξέλλες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή