ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ απέλασαν στη Γερμανία έναν πρώην ναζί δεσμοφύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

1--183

Ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός κυνηγός ναζί εξήρε την απέλαση του πρώην δεσμοφύλακα ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης Γιακίβ Πάλιγ, από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γερμανία, όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημα του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τελικά απελάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Εφραίμ Ζούροφ, ο οποίος ηγείται του γραφείου της Ιερουσαλήμ του Κέντρου Simon Wiesenthal.

Ο Ζούροφ δήλωσε ότι παρόλο που ο Πάλιγ δεν εργάστηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά μάλλον στρατόπεδο εκπαίδευσης, ελπίζει ότι οι γερμανικές αρχές θα «βρουν έναν τρόπο να τον δικάσουν».

oi-ipa-apelasan-sti-germania-enan-proin-nazi-desmofylaka-se-stratopedo-sygkentrosis0

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν μία εντολή του 2004 για την απέλαση του πρώην ναζί δεσμοφύλακα στη Γερμανία.

Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι ο 95χρονος υπηρέτησε ως δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας Τραβνίκι στην τότε κατεχόμενη γερμανική Πολωνία και τα τελευταία 50 χρόνια ζούσε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Γεννημένος στη σημερινή Ουκρανία, ο Πάλιγ μετανάστευσε το 1949 στις ΗΠΑ και πολιτογραφήθηκε Αμερικανός υπήκοος το 1957 αφού απέκρυψε το ναζιστικό του παρελθόν, λέγοντας στην αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης ότι στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου εργαζόταν σε ένα αγρόκτημα και σε ένα εργοστάσιο.

oi-ipa-apelasan-sti-germania-enan-proin-nazi-desmofylaka-se-stratopedo-sygkentrosis1

Τον Αύγουστο του 2003 ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανακάλεσε την αμερικανική του ιθαγένεια εξαιτίας του δεσμών του με τους Ναζί, φτιάχνοντας έτσι το σκηνικό για την εντολή εκτέλεσης της απέλασής του.

oi-ipa-apelasan-sti-germania-enan-proin-nazi-desmofylaka-se-stratopedo-sygkentrosis2

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Πάλιγ είχε υπηρετήσει τον Μάρτιο του 1944 σε μια μονάδα που πραγματοποίησε πολυάριθμες αγριότητες εναντίον Πολωνών πολιτών και άλλων.

Το 2004 καταδικάστηκε σε απέλαση, ενώ το 2005 απορρίφθηκε η έφεσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ