Για νέα επίθεση Ρώσων χάκερ μιλά η Microsoft

Για νέα επίθεση Ρώσων χάκερ μιλά η Microsoft

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά το επιφυλακτικό άνοιγμα του προέδρου Τραμπ προς το Κρεμλίνο –άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων αν η Ρωσία αλλάξει στάση στο Ουκρανικό και στο Συριακό– η εταιρεία Microsoft ήρθε να συνδαυλίσει με τον τρόπο της την ένταση στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Με ανάρτησή της στο Διαδίκτυο, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η πολυεθνική του Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε επίθεση Ρώσων χάκερ, την οποία συνέδεσε με τις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου για το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οπως ανακοίνωσε η Microsoft, στόχος των νέων επιθέσεων ήταν δύο ινστιτούτα μελετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το International Republican Institute και το Hudson Institute. Στο πρώτο από αυτά συμμετέχουν προβεβλημένοι Ρεπουμπλικανοί που ασκούν κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, γνωστού και για τη σκληρή γραμμή του έναντι της Μόσχας. Εντονη κριτική στη Ρωσία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ρόλο των ολιγαρχών, ασκεί και το δεύτερο ινστιτούτο.

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτή, όπως και οι προηγούμενες απόπειρες, συνιστά απειλή για ένα διευρυνόμενο σύνολο θεσμών και από τα δύο μεγάλα κόμματα εν όψει των εκλογών του 2018», αναφέρει στη σχετική της ανάρτηση η αμερικανική πολυεθνική. Τον Ιούλιο, ομοσπονδιακό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 12 Ρώσων πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών για διαδικτυακή πειρατεία εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον και των Δημοκρατικών, στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη και αποδίδει τη σχετική φιλολογία σε σκληροπυρηνικούς κύκλους που δεν θέλουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τη Microsoft, η διεύθυνση ψηφιακών εγκλημάτων της εταιρείας ανέκτησε, εφαρμόζοντας δικαστική εντολή, τον έλεγχο έξι διαδικτυακών τόπων που είχε δημιουργήσει ομάδα Ρώσων χάκερ, γνωστή κατά καιρούς με διάφορα ονόματα (Strontium, Fancy Bear, APT28 κ.α.). Οι εν λόγω διαδικτυακοί τόποι μιμούνταν τις ιστοσελίδες των δύο ρεπουμπλικανικών ινστιτούτων, όπως και τις ιστοσελίδες άλλων θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της Γερουσίας. Οι επισκέπτες των εν λόγω ιστοσελίδων καλούνταν να εισαγάγουν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, στοιχεία που θα χρησιμοποιούσαν αργότερα οι χάκερ κατά βούληση.

Σύμφωνα με χθεσινό αίτημα των ΗΠΑ, η Κύπρος αποφάσισε να «παγώσει» τα κεφάλαια των Ρώσων ολιγαρχών, προσκείμενων στον Πούτιν, Ολεγκ Ντεριπάσκα και Βίκτορ Βέκσελμπεργκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή