Εκδοση ναζιστή ηλικίας 95 ετών από τις ΗΠΑ

Εκδοση ναζιστή ηλικίας 95 ετών από τις ΗΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας 95χρονος κάτοικος της Νέας Υόρκης που πιστεύεται ότι ήταν πρώην φρουρός σε στρατόπεδο εργασίας στην υπό ναζιστική κατοχή Πολωνία έφτασε στη Γερμανία, αφού συνελήφθη και εκδόθηκε από τις αμερικανικές αρχές.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζακίβ Παλίτζ υπηρέτησε ως φρουρός στο στρατόπεδο εργασίας Τραουνίκι, όπου περίπου 6.000 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 1943, σε μία από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες του ολοκαυτώματος.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διώξουν τον Παλίτζ από τη χώρα μετά τη διαταγή έκδοσης του 2004. Επειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η Γερμανία δέχθηκε να τον κάνει δεκτό.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι ο Παλίτζ έφτασε με στρατιωτικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ και μεταφέρθηκε σε οίκο ευγηρίας της περιοχής.

Γεννημένος στην τότε Πολωνία, που σήμερα είναι Ουκρανία, ο Παλίτζ μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1949 και οκτώ χρόνια αργότερα έγινε Αμερικανός πολίτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι ο Παλίτζ υπέκρυψε την υπηρεσία του στις ναζιστικές δυνάμεις και τη συμμετοχή του στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκαλύπτοντας ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε σε ένα αγρόκτημα και ένα εργοστάσιο.

Το 2001, ο Παλίτζ δήλωσε σε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι είχε εκπαιδευθεί στο στρατόπεδο εκπαίδευσης των Ες-Ες στο Τραουνίκι, στην υπό γερμανική κατοχή Πολωνία το 1943. «Υπηρετώντας ως ένοπλος φρουρός και αποτρέποντας τη δραπέτευση των Εβραίων αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής του θητείας, ο Παλίτζ διαδραμάτισε κομβικό ρόλο, διασφαλίζοντας ότι οι Εβραίοι θύματα του Τραουνίκι βρήκαν το φρικτό τους τέλος στα χέρια των ναζί», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε την αμερικανική υπηκοότητα του Παλίτζ το 2003 και διέταξε την απέλασή του το 2004. Ωστόσο, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θέλησε να τον δεχθεί όπως αναφέρουν το CNN και το περιοδικό New York.

Με δεδομένο την προχωρημένη ηλικία του και ερωτήματα για την υγεία του και την πιθανή απουσία αποδείξεων, παραμένει ασαφές κατά πόσον οι γερμανικές αρχές θα προσπαθήσουν να δικάσουν τον Παλίτζ. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, δήλωσε ότι η έκδοση του Παλίτζ είναι αποτέλεσμα της ενορχηστρωμένης προσπάθειας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Τραμπ μου είπε να το κάνω προτεραιότητα και να διώξω τον ναζί», δήλωσε ο Γκρενέλ στους δημοσιογράφους. «Ενιωσα ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε την ηθική υποχρέωση και αυτοί το αποδέχθηκαν» προσέθεσε, καθιστώντας σαφές ότι είναι θέμα της Γερμανίας κατά πόσον θα τον δικάσει.

Η Γερμανία έχει ένα μεικτό ιστορικό στην καταδίκη των ναζιστών εγκληματιών. Οι επικριτές της λένε ότι άφησε τους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους των ναζί να τη γλιτώσουν για να δικάσει τους μικρότερους τροχούς της ναζιστικής μηχανής πολλά χρόνια αργότερα.

Μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, ελάχιστα πράγματα έκανε το γερμανικό δικαστικό σώμα τη δεκαετία του 1950 και 1960. Ανάμεσα στο 1945 και στο 2005, τα δικαστήρια της Γερμανίας καταδίκασαν 6.656 εγκληματίες ναζί από περισσότερες από 36.000 έρευνες για 170.000 υπόπτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή