To 2019 οι S-400 στην Τουρκία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι θα προμηθεύσει τους πυραύλους S-400 στην Τουρκία το 2019, όπως έχει συμφωνηθεί, προσφέροντας μάλιστα και ευκολίες πληρωμής σε τοπικό νόμισμα, ώστε να διασφαλίσει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα.

Η ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport υποδηλώνει ότι η Αγκυρα δεν έχει υποχωρήσει σε ένα από τα βασικά αιτήματα της Ουάσιγκτον, που είναι η ακύρωση της συμφωνίας αυτής. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ανάπτυξη S-400 σε τουρκικό έδαφος μπορεί να αποτελέσει παράθυρο μέσω του οποίου η Ρωσία θα μπορούσε να αποσπάσει πληροφορίες για τη λειτουργία των νατοϊκών οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Τουρκία – και πιο συγκεκριμένα του μαχητικού νέας γενιάς F-35, στην παραγωγή του οποίου μετέχει και η Τουρκία.

«Το συμβόλαιο για την προμήθεια S-400 στην Τουρκία υλοποιείται εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Το 2019 θα αρχίσει η εκτέλεση του συμβολαίου», δήλωσε ο επικεφαλής της Rosoboronexport Αλεξάντερ Μιχέεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Tο συνολικό κόστος της προμήθειας εκτιμάται στα 2,5 δισ. δολάρια, ενώ η Τουρκία έχει καταβάλει προκαταβολή. Ομως, με την τουρκική λίρα να έχει χάσει σχεδόν το μισό της αξίας της έναντι του δολαρίου εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, το κόστος έχει εκτιναχθεί. Στην εξέλιξη αυτή απάντησε η χθεσινή ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία, στο εξής, στις συμφωνίες με ξένες χώρες θα χρησιμοποιεί τοπικά νομίσματα, αντί δολαρίων. Ετσι η Ρωσία στερείται μιας χρήσιμης πηγής σκληρού συναλλάγματος, αλλά απαλλάσσεται από τις δεσμεύσεις που μπορούν να θέτουν οι ΗΠΑ, μέσω κυρώσεων και άλλων μέτρων, στις συναλλαγές με δολάριο.

Την ανάγκη για απογαλακτισμό από το σύστημα του δολαρίου διατύπωσε χθες και o υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, με στόχο να αποκρούσει η Ευρώπη τις αμερικανικές απόπειρες για οικονομική απομόνωση του Ιράν. «Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αυτονομία δημιουργώντας διαύλους πληρωμών ανεξάρτητους από τις ΗΠΑ, δημιουργώντας Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και ανεξάρτητο σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT. Κάθε μέρα που η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν παραμένει ζωντανή είναι καλύτερη από την εκρηκτική κρίση που μπορεί αλλιώς να απειλήσει τη Μέση Ανατολή», έγραψε ο Γερμανός υπουργός στην εφημερίδα Handelsblatt. Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη διαμάχη σχετικά με το αν η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει οικονομικά την Τουρκία, με τους Σοσιαλδημοκράτες να καλούν σε μια τέτοια παρέμβαση και τους Χριστιανοδημοκράτες να αντιδρούν. Η Τουρκία εξακολουθεί να διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, αλλά αν η κρίση συνεχιστεί, μπορεί σύντομα να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Την ίδια στιγμή που προχωράει ακάθεκτος στην υλοποίηση των συμφωνιών για τα οπλικά συστήματα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβάλλει μέτρα λιτότητας στον πληθυσμό, ανατρέποντας τις προεκλογικές παροχές. Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, η κυβέρνηση είχε μειώσει τις τιμές των καυσίμων, απορροφώντας την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τη διολίσθηση του νομίσματος. Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει νέους φόρους στα καύσιμα, που θα ανεβάσουν την τιμή τους κατά 9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή