ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφώνεται η πίεση στον Ντόναλντ Τραμπ

Κορυφώνεται η πίεση στον Ντόναλντ Τραμπ

Το μεγάλο γεγονός του φετινού καλοκαιριού, αυτό που περίμεναν με αδημονία οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, επιτέλους ήρθε. Με τρεμάμενη φωνή, ο Μάικλ Κόεν, επί δεκαετία δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, ομολόγησε την ενοχή του για σειρά κακουργημάτων σε μια κατάμεστη αίθουσα ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν. Ο ηλικίας 51 ετών δικηγόρος, γνωστός με το όχι και τόσο κολακευτικό παρατσούκλι «το πίτμπουλ του Τραμπ», αναγνώρισε ότι διέπραξε φοροδιαφυγή και παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Αλλά η κυριότερη ομολογία του ήταν ότι πλήρωσε, κατ’ εντολήν του Τραμπ, δύο γυναίκες που ισχυρίζονται ότι είχαν στο παρελθόν ευκαιριακές σεξουαλικές σχέσεις με τον πελάτη του προκειμένου να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και να μη βλάψουν τις πιθανότητες εκλογικής του νίκης.

Την ίδια μέρα, δικαστήριο στην Αλεξάντρια της πολιτείας Βιρτζίνια έκρινε ένοχο για οκτώ κακουργήματα τον Πολ Μάναφορτ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για ένα τρίμηνο, το 2016. Λομπίστας και πολιτικός σύμβουλος, ο Μάναφορτ είχε προσφέρει, μεταξύ άλλων, τις υπηρεσίες του και στον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η δίωξή του, όπως κι εκείνη του Κόεν, πυροδοτήθηκε από τα στοιχεία που συνέλεξε το FBI στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη (υπέρ του Τραμπ) στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το διπλό πλήγμα που δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος σηματοδότησε την πιο μελανή ημέρα της προεδρίας του, θέτοντας επί τάπητος το ενδεχόμενο να εμπλακεί και ο ίδιος στα γρανάζια της Δικαιοσύνης. Είναι αλήθεια ότι τα κακουργήματα που χρεώθηκαν στον Μάναφορτ, όπως κι εκείνα που ομολόγησε ο Κόεν, δεν σχετίζονται κατ’ ουδένα τρόπο με τη ρωσική υπόθεση. Θεωρητικά, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να διωχθεί για την ψευδή –σύμφωνα με την ομολογία του Κόεν– δήλωσή του ότι δεν ήξερε τίποτα για τις 130.000 δολάρια που κατέβαλε ο δικηγόρος του για να εξασφαλίσει τη σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, ούτε για τις 150.000 δολάρια που έδωσε στο μοντέλο του Playboy Κάρεν Μακ Ντούγκαλ. Οι περισσότεροι αναλυτές του αμερικανικού Τύπου συμφωνούν, βέβαια, ότι είναι άκρως απίθανο να κινηθεί δικαστική διαδικασία εναντίον εκλεγμένου προέδρου για τέτοιας φύσης ζήτημα. Aλλωστε, δύο γνωμοδοτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που συντάχθηκαν σε ανύποπτο χρόνο (το 1973 και το 2000) θεωρούν αντισυνταγματική τη δικαστική δίωξη εν ενεργεία προέδρου.

Ωστόσο οι πολιτικές επιπτώσεις των υποθέσεων Μάναφορτ και Κόεν απειλούν να είναι βαριές για τον Τραμπ και το κόμμα του. Από χθες, οι Δημοκρατικοί έχουν λόγους να αισιοδοξούν ότι το «γαλάζιο κύμα» που θα τους χαρίσει την πλειοψηφία στη Βουλή ή και στη Γερουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα αποδειχθεί κάτι περισσότερο από όνειρο θερινής νυκτός. Μια Δημοκρατική Βουλή με πρόεδρο τη Νάνσι Πελόζι είναι πιθανό να κινήσει τη διαδικασία της παραπομπής για τον Ντόναλντ Τραμπ, αν και η έμπειρη πολιτικός κρατάει επί του παρόντος κλειστά τα χαρτιά της. Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι, παρά τις αλυσιδωτές εξελίξεις στην έρευνα του Μιούλερ, τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ έμεναν πρακτικά σταθερά, γύρω στο 40% του εκλογικού σώματος.

Υπόνοιες

Δεν αποκλείεται τα χειρότερα να έπονται για τον Αμερικανό πρόεδρο. Μάναφορτ και Κόεν έχουν ισχυρούς λόγους να συνεργαστούν για τον Μιούλερ, παρέχοντας επιβαρυντικά στοιχεία για τον Τραμπ –αν διαθέτουν τέτοια– ώστε να ελαφρύνουν τις ποινές τους. Κάτι τέτοιο υπονόησε ήδη για την περίπτωση του Κόεν ο δικηγόρος του, Λάνι Ντέιβις, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν θα δεχθεί χάρη από τον Αμερικανό πρόεδρο και ότι διαθέτει πληροφορίες για τη ρωσική υπόθεση που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τον Μιούλερ. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ο Τραμπ γνώριζε «τη ρωσική συνωμοσία κατά της αμερικανικής δημοκρατίας» και ότι παρέλειψε να ενημερώσει τις Αρχές. Τα αδικήματα που βαρύνουν τον Μάναφορτ επιφέρουν θεωρητικά ποινή κάθειρξης μέχρι και 80 χρόνων, ενώ ο Κόεν αντιμετώπιζε ποινή μέχρι και 65 χρόνων, αν και μετά την ομολογία του εκτιμάται πως ο χρόνος κάθειρξης θα περιοριστεί στα τρία με πέντε χρόνια.

Προδίδοντας τις ανησυχίες του, ο Τραμπ ισχυρίστηκε μέσω Twitter ότι ο Κόεν «φτιάχνει ιστορίες για να κλείσει συμφωνία» που θα μειώνει την ποινή του, προσθέτοντας ότι «αν κάποιος ψάχνει καλό δικηγόρο, θα τον συμβούλευα με όλη μου την ψυχή να αποφύγει τον Μάικλ Κόεν». Αντιθέτως, εξέφρασε τον «σεβασμό» του για τον «γενναίο άνδρα» που λέγεται Μάναφορτ και δεν είχε δεχθεί να συνεργαστεί με τον Μιούλερ. Μέχρι χθες, τουλάχιστον.