Ιταλία: Απαγορεύει την αποβίβαση ο Σαλβίνι

Ιταλία: Απαγορεύει την αποβίβαση ο Σαλβίνι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μία κυβέρνηση που ομιλεί με δύο φωνές, μία Δικαιοσύνη που ανοίγει έρευνες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, μία Ευρωπαϊκή Ενωση που παραμένει σε αφωνία και στο μέσον 117 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 28 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Το αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κατάνης σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής «Ubaldo Diciotti» είναι το σκηνικό της τελευταίας αντιπαράθεσης για το μεταναστευτικό, καθώς ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι απαγορεύει την αποβίβαση 117 προσφύγων και μεταναστών, εφόσον δεν έχει ακόμη λάβει δεσμεύσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το ποιες θα τους υποδεχθούν.

Το «Diciotti» διέσωσε 130 επιβαίνοντες βάρκας που κινδύνευε να βυθιστεί σε απόσταση 17 μιλίων από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Μεταξύ αυτών, 13 μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη Λαμπεντούζα για λόγους υγείας, ενώ το σκάφος της ακτοφυλακής με τους υπόλοιπους 117 έμεινε επί πέντε ημέρες στα ανοικτά, εν αναμονή λύσης. Τελικά, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 20ής Αυγούστου, το σκάφος έδεσε στο λιμάνι της Κατάνης, αλλά η αποβίβαση απαγορεύθηκε.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι η μόνη χώρα που τήρησε τις δεσμεύσεις της να παραλάβει πρόσφυγες από προηγούμενο ναυάγιο, τον Ιούλιο, ήταν η Γαλλία και περιμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, προκειμένου να επιτρέψει την αποβίβαση. Το πρόβλημα είναι ότι η ομηρία ανθρώπων σε κυβερνητικό σκάφος δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία. Ως εκ τούτου, η εισαγγελία του Ακράγαντα, που έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών, άνοιξε δεύτερο σκέλος, αναφορικά με την αδικαιολόγητη κράτηση ανθρώπων. Παράλληλα, η Ενωση Δικαστών Ανηλίκων (AIMMF) ζήτησε να αποβιβαστούν οι ανήλικοι και οι ευάλωτοι, όπως προβλέπουν η ιταλική νομοθεσία και οι διεθνείς συμβάσεις. «Εχουν επείγουσα ανάγκη να λάβουν βοήθεια και να ζητήσουν άσυλο. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα, όχι έγκλημα» είπε η Καρλότα Σάμι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Ντροπή της κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, προερχόμενος από το Κίνημα 5 Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο ζήτησε να αποβιβαστούν οι 117 στην Κατάνη μέχρις ότου διευθετηθεί η κατανομή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο κάλεσε τους βουλευτές να πάνε στην Κατάνη ώστε να διαπιστώσουν με τα μάτια τους «τη γενναιοδωρία της ακτοφυλακής και την ντροπή αυτής της κυβέρνησης». Εν τω μεταξύ, η μεταναστευτική πίεση έγινε εκ νέου αισθητή χθες στον ισπανικό θύλακο Θέουτα στη Βόρεια Αφρική. Μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, επιχείρησαν να περάσουν τον φράκτη με τα κοφτερά συρματοπλέγματα και να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος, εκτοξεύοντας εναντίον της φρουράς περιττώματα, ούρα και κάποιου είδους καυστική ουσία, η οποία προξένησε εγκαύματα σε επτά Ισπανούς αστυνομικούς. Πάνω από 100 πρόσφυγες κατόρθωσαν να εισέλθουν, εκ των οποίων οι πέντε με τραύματα. «Αγαπώ την Ισπανία» φώναξε ένας, ενώ άλλοι είχαν τυλιχθεί με σημαίες της Ισπανίας και της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή