Οι έρευνες, ο εισαγγελέας Μιούλερ και… οι συνεργάτες – απατεώνες του Τραμπ

Οι έρευνες, ο εισαγγελέας Μιούλερ και… οι συνεργάτες – απατεώνες του Τραμπ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή των ερευνών γύρω από τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να απαξιώσει τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, επαινεί ανθρώπους που είναι προφανώς απατεώνες, επιμένει ότι ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτα κακό και μας υπενθυμίζει ότι πάντα προσλαμβάνει μόνο τους καλύτερους.

Το απόγευμα της Τρίτης, οι αμερικανικές οθόνες χωρίστηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στα δύο, καθώς ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, καταδικάστηκε για αδικήματα που επισύρουν ποινές πολυετούς κάθειρξης, την ίδια στιγμή που ο επί χρόνια προσωπικός δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν, δήλωσε ότι διέπραξε κάποια αδικήματα «με την καθοδήγηση» του ίδιου του κ. Τραμπ.

Ας το συνειδητοποιήσουμε: Ο δικηγόρος του Τραμπ τον κατηγόρησε ενόρκως, ενώπιον του δικαστηρίου, για κακούργημα. Μόνο κάποιος εντελώς φαντασιόπληκτος –όπως ο Τραμπ και η σέκτα του– μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι η έρευνα για την ξένη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές είναι «απάτη» ή «κυνήγι μαγισσών».

Την ίδια στιγμή, ο Κόεν δήλωσε ένοχος για τραπεζικές και φορολογικές απάτες, καθώς και για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, αφού ήταν ο άνθρωπος που πλήρωνε γυναίκες που έλεγαν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ, ώστε να εξαγοράζει τη σιωπή τους. Τον Απρίλιο, πράκτορες του FBI ερεύνησαν τα γραφεία του Κόεν, το σπίτι του και το δωμάτιο του ξενοδοχείου του αναζητώντας στοιχεία εγκληματικής δραστηριότητας σε πολλά μέτωπα. Απ’ ό,τι φαίνεται τα βρήκαν.

Στην ακρόαση της Τρίτης, ο Κόεν δεν συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς, όμως αν τελικά αποφασίσει να το κάνει, τα προβλήματα του Τραμπ μπορεί να μεγαλώσουν. Ο Κόεν έχει εμπλακεί σε πολλές από τις συναλλαγές του Τραμπ με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας, που ατύχησε, να κατασκευάσει Πύργο Τραμπ στη Μόσχα. Ο Κόεν θα μπορούσε να ρίξει φως στις διασυνδέσεις ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και στους Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις προσπάθειες επηρεασμού των εκλογών του 2016.

Οσο για τον Μάναφορτ, οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για 8 από τις 18 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, μεταξύ άλλων για τραπεζική και φορολογική απάτη. Στην επόμενη δίκη, τον Σεπτέμβριο, κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, ψευδείς καταθέσεις και απόκρυψη της ιδιότητάς του ως αντιπροσώπου ξένης κυβέρνησης. Ο Μάναφορτ δεν περιλαμβανόταν αρχικά στις έρευνες του Μιούλερ, αλλά μόλις ο ειδικός εισαγγελέας ξεκίνησε να σκάβει, η οσμή των παράνομων δραστηριοτήτων του Μάναφορτ ήταν τρομερή. Ο Μάναφορτ δεν ήταν μόνο λομπίστας και πολιτικός σύμβουλος αρκετών Ρεπουμπλικανών υποψηφίων και προέδρων, αλλά προσέφερε τις υπηρεσίες του και σε γνωστούς δικτάτορες όπως ο Μάρκος των Φιλιππίνων. Παρά την ιστορία του ως μισθοφόρου, ο Ντόναλντ Τραμπ τον προσέλαβε ως επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, την ώρα που υποσχόταν να καθαρίσει την Ουάσιγκτον – και πιθανότατα θα παρέμενε σε αυτήν τη δουλειά εάν δεν είχε αποκαλυφθεί ότι είχε εργαστεί για τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς, από τον οποίο έλαβε εκατομμύρια, τα οποία στη συνέχεια έκρυψε.

Ας θυμηθούμε ότι ο Μιούλερ ξεκίνησε τις έρευνές του μόλις πριν από 15 μήνες. Χρειάστηκαν δύο χρόνια ερευνών για την υπόθεση Ουότεργκεϊτ μέχρις ότου καταλήξει να πέσει ένας πρόεδρος και να μπουν δεκάδες άνθρωποι στη φυλακή. Οι έρευνες για το σκάνδαλο Ιράν – Κόντρας κράτησαν σχεδόν επτά χρόνια, το ίδιο και η έρευνα Ουαϊτγουότερ, που οδήγησε στην παραπομπή σε δίκη του προέδρου Μπιλ Κλίντον. Ας θυμηθούμε, επίσης, ότι εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε τίποτα για την τύχη αρκετών από τους υπόλοιπους συνεργάτες του Τραμπ που έχουν τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο του Μιούλερ, μεταξύ αυτών ο Ρότζερ Στόουν, ο Κάρτερ Πέιτζ και ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή