ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Πάνω από 63.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν λάβει μέρος σε μάχες στη Συρία

Μόσχα: Πάνω από 63.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν λάβει μέρος σε μάχες στη Συρία

Την έκταση της στρατιωτικής της εμπλοκής στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας αποκάλυψε την Πέμπτη η Μόσχα, ο κυριότερος και καθοριστικότερος σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προέβη στη δημοσιοποίηση ενός βίντεο σχετικά με τις διάφορες παραμέτρους της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, παρουσιάζοντας διάφορους σχετικούς αριθμούς. Εξαιρετικά εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτικών που συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις στα διάφορα μέτωπα της μεσανατολικής χώρας από τον Σεπτέμβριο του 2015, με το βίντεο να κάνει λόγο για περισσότερους από 63.000 στρατιωτικούς. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στο τέλος του περασμένου έτους το προσωπικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που βρισκόταν στη Συρία ανερχόταν σε 48.000 άτομα.

Στο βίντεο γίνεται προφανώς λόγος και για τις «επιδόσεις» του ρωσικού στρατού στη χώρα, με την πολεμική αεροπορία να αναφέρεται ότι έχει πραγματοποιήσει 39.000 πτήσεις πάνω από συριακό έδαφος, καταστρέφοντας 121.466 «τρομοκρατικούς στόχους» και σκοτώνοντας περισσότερους από 86.000 ένοπλους «μαχητές». Εντούτοις, δεν γίνεται καμία αναφορά στους Ρώσους στρατιωτικούς και στους Σύρους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο της ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής, παρά τις σχετικές καταγγελίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων αναφέρει ότι από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν χάσει τη ζωή τους 7.928 πολίτες και 10.069 ένοπλοι, ενώ σύμφωνα με επανειλημμένες καταγγελίες των Ηνωμένων Εθνών, οι αεροπορικές δυνάμεις της Συρίας και της Ρωσίας έχουν βομβαρδίσει σχολεία, νοσοκομεία και υπαίθριες αγορές.

Επιπλέον, το βίντεο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα νέα όπλα που έχει δοκιμάσει η Μόσχα στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας. Ειδικά, οι ρωσικές δυνάμεις δοκίμασαν «231 τύπους όπλων στη Συρία», στους οποίους περιλαμβάνονται αεροσκάφη, συστήματα εδάφους-αέρος και πύραυλοι τύπου Κρουζ.