ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει η Ιταλία για τους 148 πρόσφυγες

Επιμένει η Ιταλία για τους 148 πρόσφυγες

KATANH. «Ενας αξιωματικός μου είπε: “Καθηγητά, από κοντά φαίνονται όλα διαφορετικά”. Εχει δίκιο. Διαπίστωσα ότι πάσχουν όλοι από ψώρα. Χρειάζονται άμεση περίθαλψη, η κατάσταση είναι κρίσιμη». Τα λόγια του εισαγγελέα του Ακράγαντα, Λουίτζι Πατρονάτζο, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής «Ντιτσιότι», προστέθηκαν στην πίεση προς την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει την αυθαίρετη κράτηση των 177 διασωθέντων.

Χθες, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων μειώθηκε σε 148, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αποδέχθηκε την αποβίβαση των ανηλίκων. Είχε προηγηθεί επίσημο αίτημα από την εισαγγελία του δικαστηρίου ανηλίκων της Κατάνης.

Ο Σαλβίνι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες, που κατάγονται κυρίως από την Ερυθραία της Ανατολικής Αφρικής, ως διαπραγματευτικό χαρτί στις επαφές του με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Εμαθα ότι η εισαγγελία άνοιξε έρευνα κατ’ αγνώστου για παράνομη κράτηση ανθρώπων. Δεν είμαι άγνωστος, είμαι ο Ματέο Σαλβίνι», δήλωσε χθες ο Ιταλός υπουργός, ενώ ο βουλευτής της ξενοφοβικής Λέγκας Τζουζέπε Μπελακιόμα έγραψε απευθυνόμενος προς την ιταλική δικαιοσύνη: «Αγγίξτε τον Σαλβίνι και θα έρθουμε να σας πάρουμε κάτω από τα σπίτια σας».

«Η κυβέρνηση και η διοίκηση έχουν την ελευθερία να κάνουν τις επιλογές που θεωρούν κατάλληλες», είπε ο εισαγγελέας Πατρονάτζο. «Στη δικαιοσύνη αναλογεί η νομική αποτίμηση των όσων συμβαίνουν. Προφανώς, οποιοσδήποτε περιορισμός της ατομικής ελευθερίας πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το Σύνταγμα, τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας», προσέθεσε.

Ενδειξη φιλοξενίας

Το βράδυ της Τετάρτης, πριν δοθεί το πράσινο φως για την αποβίβαση των 29 ανηλίκων, στο λιμάνι της Κατάνης είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι που κρατούσαν στα χέρια παραδοσιακές ρυζοκροκέτες αραντσίνι, ως ένδειξη φιλοξενίας. Χθες, επιβιβάστηκε στο σκάφος και κλιμάκιο της ιταλικής Αρχής Προστασίας των Δικαιωμάτων των Κρατουμένων. «Η Ιταλία έχει κάθε δικαίωμα να πιέσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν ευθύνες στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά όχι κρατώντας τους ομήρους σε ένα καράβι. Είναι άνθρωποι, όχι πιόνια», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κένεθ Ροθ.

Το «Ντιτσιότι», σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, έλαβε το πράσινο φως να δέσει στην Κατάνη στις 20 Αυγούστου, έπειτα από 5 ημέρες κατά τις οποίες η ιταλική κυβέρνηση δεν το δεχόταν, υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη των διασωθέντων θα έπρεπε να την έχει η Μάλτα. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο απείλησε ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης της Ιταλίας προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό αν οι σημερινές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε μια φόρμουλα για την κατανομή των αφίξεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.