ΗΠΑ: Αιφνίδιο ενδιαφέρον για τη Νότια Αφρική

ΗΠΑ: Αιφνίδιο ενδιαφέρον για τη Νότια Αφρική

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε, χθες, ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να διερευνήσει τις «μεγάλης κλίμακας δολοφονίες αγροτών» στη Νότια Αφρική, σχόλιο που οδήγησε τους παρατηρητές να διερωτηθούν τι είδε πάλι ο πρόεδρος στο Fox News. Λίγο πριν από το tweet του Αμερικανού προέδρου, το αγαπημένο του τηλεοπτικό κανάλι είχε παρουσιάσει ρεπορτάζ για τη Νότια Αφρική. «Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο να μελετήσει προσεκτικά τις κατασχέσεις γης και καλλιεργειών στη Νότια Αφρική και τις μεγάλης κλίμακας δολοφονίες αγροτών», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Στη Νότια Αφρική, χώρα με τεράστιο πρόβλημα εγκληματικότητας, δολοφονούνται κάθε χρόνο σχεδόν 19.000 άνθρωποι, εκ των οποίων πέρυσι οι 74 ήταν αγρότες. Επίσης, στη χώρα δεν έχουν υπάρξει «κατασχέσεις γης και καλλιεργειών», αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα τροποποιήσει το σύνταγμα ώστε να επιτραπεί, σε κάποιες περιπτώσεις, η απαλλοτρίωση γαιών χωρίς αποζημίωση.

Η εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας θα ζητήσει εξηγήσεις από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πραιτώρια, χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο «άσχημα πληροφορημένο». «Απορρίπτουμε τη στενή αυτή αντίληψη που έχει μόνο σκοπό να χωρίσει το έθνος μας και να μας θυμίσει το αποικιακό παρελθόν» ανέφερε. (Aλλο tweet του Τραμπ έλεγε ότι «η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αρπάζει τη γη λευκών αγροτών»)

Τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Απαρτχάιντ, πάνω από το 90% της γης παραμένει στα χέρια λευκών. «Η επιτάχυνση της αναδιανομής γης είναι απαραίτητη όχι μόνο για να επανορθώσει μια σοβαρή ιστορική αδικία, αλλά και για να έρθουν περισσότεροι παραγωγοί στον αγροτικό τομέα», δήλωσε προχθές ο πρόεδρος Ραμαφόζα. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ανάγκη να αποσπάσει την προσοχή από τη συμμορία του, γι’ αυτό επιτίθεται στη Νότια Αφρική», έγραψε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική, Πάτρικ Γκάσπαρντ. «Δεν έχει καμία πολιτική για την Αφρική».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή