Με ατονική μουσική θα διώχνουν τοξικομανείς από σταθμούς τρένων

Με ατονική μουσική θα διώχνουν τοξικομανείς από σταθμούς τρένων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους σταθμούς του μετρό, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο, συχνά ακούς απαλή κλασική μουσική, ίσως Μότσαρτ ή Μπαχ, που στοχεύει να ηρεμεί τους θυμωμένους επιβάτες και να αποθαρρύνει τους πιτσιρικάδες από το να παραμένουν εκεί.

Σήμερα, όμως, η Deutsche Bahn –η εταιρεία που διαχειρίζεται τους γερμανικούς σιδηροδρόμους– κατέληξε σε μία διαφορετική, πιο επιθετική προσέγγιση. Από το φθινόπωρο θα παίζει ατονική μουσική στον σταθμό της στο Βερολίνο. Πρόκειται για μία προσπάθεια να γίνει ο σταθμός λιγότερο φιλόξενος για τους χρήστες ναρκωτικών. Επεξηγώντας την κίνηση Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι λίγοι άνθρωποι θεωρούν αυτή τη μουσική όμορφη και πολλοί τη θεωρούν κάτι από το οποίο πρέπει να ξεφύγουν.

H Deutsche Bahn δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Μένει να αποφασιστεί ποια μουσικά κομμάτια θα χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, η μουσική δεν θα ακούγεται στις πλατφόρμες των τρένων, έτσι ώστε να μην ενοχλούνται οι επιβάτες που περιμένουν για τα τρένα.

Η ατονική μουσική είναι αρχική δημιουργία του Αρνολντ Σένμπεργκ, ενός Αυστριακού συνθέτη ο οποίος στις αρχές του 1900 προσπάθησε να απομακρυνθεί από την παραδοσιακή μουσική που βασιζόταν σε συμβατικές αρμονίες.

Τα κομμάτια του έγιναν δεκτά με έκπληξη. «Η μελλοντολογική μουσική έγινε δεκτή με γέλια», έγραφε η Daily Mail, παραδείγματος χάρη, για ένα κομμάτι που παίχθηκε στο Λονδίνο το 1912. «Μια αδύναμη προσπάθεια χειροκροτήματος κατέληξε σε ισχυρά σφυρίγματα» . Σήμερα ατονική μουσική υπάρχει σε κάθε στυλ, από ηλεκτρονική μέχρι τζαζ, αλλά οι διαχειριστές των δημόσιων συγκοινωνιών προτιμούν την κλασική μουσική όταν προσπαθούν να ελέγξουν την αντικοινωνική συμπεριφορά.

«Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ ατονική μουσική», δήλωσε εκπρόσωπος της Transport for London, που διαχειρίζεται τον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου. Αναγνωρίζεται, αξίζει να σημειωθεί, ως παγκόσμια πρωτοπόρος του παιξίματος κλασικής μουσικής στους σταθμούς για να αποτραπεί η αντικοινωνική συμπεριφορά, κάτι που το κάνει από το 2003. Σήμερα χρησιμοποιεί μουσική σε περισσότερους από 60 σταθμούς. Η Γερμανία έχει μικρότερη εμπειρία κλασικής μουσικής στους σταθμούς της. Ελαφρά μουσική παίζεται στην είσοδο του κεντρικού σταθμού του Αμβούργου, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Deutsche Bahn, αλλά αυτή είναι η μοναδική χρήση μουσικής που στοχεύει στην ηρεμία.

Τα νέα περί ατονικής μουσικής εξόργισαν την Ενωση Επιβατών του Βερολίνου.«Ως επιβάτης στο Βερολίνο υπάρχει ήδη ένα πρόβλημα με τον θόρυβο. Οι σταθμοί είναι τόσο θορυβώδεις που συχνά δεν μπορείς να ακούσεις τις αναγγελίες», δήλωσε ο Ματίας Γκίμπτνερ, αναπληρωτής πρόεδρος της Ενωσης. Τα τρένα κάνουν θόρυβο, όπως και οι άνθρωποι που μιλούν στα κινητά τους και ο περιστασιακός μουσικός του δρόμου. «Αν παίζουν δυσαρμονικούς θορύβους, η κατάσταση θα χειροτερέψει», προσέθεσε ο Γκίμπτνερ. «Από την άποψη των επιβατών πρόκειται για μία αποτυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή