ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Mε στοχευμένα μέτρα θα απαντάμε σε νέους δασμούς των ΗΠΑ

china960

Η Κίνα θα συνεχίσει να απαντά σε νέους δασμούς που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, αλλά τα αντίμετρά της θα παραμένουν όσο το δυνατόν στοχευμένα για να μην πληγούν οι επιχειρήσεις στην Κίνα, κινεζικές ή ξένες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λιου Κουν.

Επί του παρόντος, η επίπτωση των σινο-αμερικανικών «εμπορικών τριβών» στην κινεζική οικονομία είναι μικρή, αλλά ο υπουργός ανησυχεί για ενδεχόμενες απώλειες θέσεων εργασίας και βιοπορισμού, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη, την πρώτη που έδωσε σε μέσο ενημέρωσης μετά την ανάληψη της θέσης του τον Μάρτιο.

Ο Λιου είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα αυξήσει τις δαπάνες της για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τους άνεργους που πλήττονται από την εμπορική σύγκρουση, ενώ προέβλεψε ότι θα αυξηθεί φέτος η έκδοση ομολόγων από τοπικές κυβερνήσεις για τη στήριξη επενδύσεων σε υποδομές και θα ξεπεράσει το 1 τρισ. γιουάν (145,48 δισ. δολάρια) στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου.

Η εμπορική σύγκρουση κλιμακώθηκε περαιτέρω χθες, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλαν νέους δασμούς στο μεταξύ τους εμπόριο. Από τις αρχές Ιουλίου, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν επιβάλει αμοιβαία δασμούς σε προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων. «Η Κίνα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά κατηγορηματικά θα απαντά σε αδικαιολόγητα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ», είπε ο Λιου, προσθέτοντας: «Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στα μέτρα αυτά, θα λαμβάνουμε αντίστοιχα μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας». Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σε μεσαίο επίπεδο αξιωματούχων, ολοκληρώθηκαν χθες χωρίς ενδείξεις μεγάλης προόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ