Η Δαμασκός ζητεί τα εδάφη που κατέλαβαν οι Κούρδοι

Η Δαμασκός ζητεί τα εδάφη που κατέλαβαν οι Κούρδοι

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Να παραδώσει στην κυβέρνηση Ασαντ τα εδάφη που έχει καταλάβει καλείται το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ανταρτικό μέτωπο των Κούρδων, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.

Οι κουρδικές δυνάμεις του SDF έχουν καταλάβει εκτεταμένα εδάφη στη βόρεια και στην ανατολική Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Η Τουρκία, από τη μεριά της, θεωρεί το SDF «παραφυάδα» του PKK, ενώ η Αγκυρα ασκεί πιέσεις στη Δαμασκό, στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα να διακόψουν κάθε υποστήριξή τους προς το SDF.

«Η επικείμενη λήξη των μαχών στη Συρία οδήγησε τον Ασαντ να προτείνει δύο λύσεις στους Κούρδους: διαπραγμάτευση ή στρατιωτική βία», αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Τον Ιούλιο, κοινή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ρωσίας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και των Κούρδων, συστάθηκε στη Δαμασκό για να εκπονήσει συμφωνία, αν και μέχρι και την περασμένη εβδομάδα αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό.

Οι Κούρδοι κάτοικοι της βόρειας Συρίας, ανήσυχοι για τις πρωτοβουλίες του καθεστώτος Ασαντ μετά την αναμενόμενη στρατιωτική νίκη, είχαν φροντίσει να μη δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προσμένουν την ανεξαρτητοποίηση των περιοχών τους. Πολλοί Σύροι Κούρδοι είχαν φροντίσει να εγγράψουν τις περιουσίες και τα οχήματά τους σε υποθηκοφυλακεία και υπηρεσίες μεταφορών της Δαμασκού, φοβούμενοι ότι, εάν τα στοιχεία αυτά είχαν καταχωριστεί σε ελεγχόμενες από το SDF περιοχές, θα μπορούσαν να κατασχεθούν από το καθεστώς της Δαμασκού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή