ΟΗΕ: Με προσφυγική κρίση ανάλογη της Μεσογείου απειλείται η Βενεζουέλα

ΟΗΕ: Με προσφυγική κρίση ανάλογη της Μεσογείου απειλείται η Βενεζουέλα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προσφυγική κρίση ανάλογη αυτής που έπληξε την ανατολική Μεσόγειο το 2015 πλησιάζει η Βενεζουέλα, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η προειδoποίηση έρχεται σε μία στιγμή που οι γειτονικές χώρες της προσπαθούν να αναχαιτίσουν τα κύματα των Βενεζουελάνων που εγκαταλείπουν τη χώρα. Το Περού ανακοίνωσε αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους το Σάββατο – μία ημέρα μετά από απόφαση δικαστηρίου που ανέτρεπε απόφαση του Εκουαδόρ να αυστηροποιήσει τους δικούς του ελέχγους.

ΟΗΕ: Με προσφυγική κρίση ανάλογη της Μεσογείου απειλείται η Βενεζουέλα-1

Oι ροές των Βενεζουελάνων προς άλλες χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Πηγή:UNHCR/BBC

Μόνο την Παρασκευή τα σύνορα με το Περού διέσχισαν  2.500 Βενεζουελάνοι προσπαθώντας να προλάβουν τους νέους κανονισμούς που επιβάλλει το Περού και σύμφωνα με τους οποίους για τη διέλευση στη χώρα θα απαιτείται η επίδειξη διαβατηρίου και όχι απλώς η ταυτότητα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ανάλογους περιορισμούς προσπάθησε να επιβάλει το Εκουαδόρ, ενώ και η πολιτεία της Ροράιμα στη Βραζιλία προσπάθησε να «κλείσει» τα σύνορά της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο που έχει βιώσει η Λατινική Αμερική δηλώνει η Κιάρα Καρντολέτι  εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες ενώ ο Τζοέλ Μίλμαν εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης  ανέφερε ότι η όλη κατάσταση οδηγεί σωρευτικά σε μία κρίση που  έχουμε δει σε άλλα σημεία του κόσμου και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. «Η δύσκολη κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί πολύ γρήγορα σε κατάσταση κρίσης και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» σημειώνει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή