ΗΠΑ: Προς τις κάλπες με λίγα λόγια και μικρό καλάθι

ΗΠΑ: Προς τις κάλπες με λίγα λόγια και μικρό καλάθι

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που τα δύο κόμματα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής προσπαθούν να διαχειρισθούν τις επιπτώσεις από τις καταδικαστικές αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας, που κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στον πρόεδρο Τραμπ, και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αναμένεται να μεταβάλουν ριζικά το κλίμα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το περιοδικό Politico.

Στις δηλώσεις τους των τελευταίων ημερών, στελέχη και πολιτικοί αναλυτές των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών εκτιμούν ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης κατά του Πολ Μάναφορτ και του Μάικλ Κόεν πρέπει να τύχουν προσεκτικής μελέτης. Οι Δημοκρατικοί αποφεύγουν έτσι τις θριαμβολογίες, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί επιλέγουν στάση επιλεκτικής αδιαφορίας. Συμφωνούν δε, ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την επίπτωση που θα έχουν οι εξελίξεις στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ελάχιστοι Ρεπουμπλικανοί ήταν πρόθυμοι να εκθέσουν τη γνώμη τους, ιδιαίτερα με την παρούσα ατμόσφαιρα έντονης καχυποψίας που επικρατεί στον Λευκό Οίκο και την τάση της προεδρίας να αντιμετωπίζει την παραμικρή κριτική ως εσχάτη προδοσία. Ο Τζος Χολμς, πρώην προσωπάρχης του επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, λέει ότι, αν και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από την ομολογία ενοχής του δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, είναι σαφώς αρνητικές, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθούν ικανές να μετατοπίσουν την πρόθεση ψήφου.

Πολλοί στρατηγικοί αναλυτές των Ρεπουμπλικανών, όμως, εξέφραζαν ανησυχίες ότι το εύρος και η σοβαρότητα των δικαστικών υποθέσεων που βαρύνουν τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και τον πάλαι ποτέ συνήγορο του προέδρου, μαζί με τη διαρκή προβολή αρνητικών δημοσιευμάτων και σκανδάλων, έχουν την ικανότητα να αποθαρρύνουν Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους σε αμφίρροπες εκλογικές περιφέρειες.

«Δεν πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι γυναίκες στα προάστια, που ανέχθηκαν τις αποκαλύψεις για τις χυδαίες δηλώσεις και τα ερωτικά σκάνδαλα του Τραμπ, θα συνεχίσουν να έχουν τόση κατανόηση», λέει πολιτικός αναλυτής.

Από τη μεριά τους, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι το μήνυμά τους, που εστιάζεται γύρω από την «κουλτούρα διαφθοράς» του Λευκού Οίκου, θα ηχήσει πιο δυνατά ύστερα από τις καταδίκες Μάναφορτ και Κόεν. «Οι επιπτώσεις της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ δείχνουν, για την ώρα, να επηρεάζουν περισσότερο την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες του Νοεμβρίου, χωρίς να γνωρίζουμε εάν και ποιος συγκεκριμένος υποψήφιος θα πληγεί ή θα ωφεληθεί από αυτό το φαινόμενο», λέει ο Δημοκρατικός αναλυτής Κεν Σνάιντερ.

Η ατζέντα

Για αυτόν τον λόγο, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι ρίχνουν το βάρος σε θέματα που αφορούν άμεσα την ποιότητα ζωής των ψηφοφόρων τους, αποφεύγοντας τις ευθείες αναφορές στα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον. Οι προεκλογικές διαφημίσεις Δημοκρατικών υποψηφίων σε όλες τις ΗΠΑ εστιάζουν σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης και φορολογίας.

Σε αμφίρροπες πολιτείες, στις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ είχε επικρατήσει το 2016, οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για τη Γερουσία δεν έμοιαζαν να βιάζονται να αποστασιοποιηθούν από τον πρόεδρο και τις πρόσφατες περιπέτειές του. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία στη Δυτική Βιρτζίνια, Πάτρικ Μόρισι, χαρακτήριζε τις δικαστικές αποφάσεις της Τρίτης «κυνήγι μαγισσών», για να προσθέσει: «Ουδείς γνωρίζει όλα τα στοιχεία. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι στέκομαι δίπλα στον πρόεδρο Τραμπ, καθώς έχει κάνει πολλά για την πολιτεία μας».

Φόβος για χάκερ

Την αξιοπιστία της κρίσιμης αναμέτρησης για το Κογκρέσο απειλεί η διένεξη Ντόναλντ Τραμπ και Δημοκρατικών για τη χρηματοδότηση των μεθόδων διασφάλισης των εκλογών από κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο, για λογαριασμό των 100 γερουσιαστών με στόχο την ενημέρωσή τους για το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής επίθεσης από Ρώσους χάκερ, ο επικεφαλής της Γερουσίας, Λίνσεϊ Γκράχαμ, υπογράμμισε ότι κάθε πρωτοβουλία που έλαβε μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον για να προλάβει τη ρωσική ηλεκτρονική επιθετικότητα, αποδείχθηκε ανίσχυρη. Ο Γκράχαμ και πολλοί συνάδελφοί του ζητούν από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με στόχο την πρόληψη νέων προσπαθειών ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. Στις 6 Νοεμβρίου, οι ψηφοφόροι καλούνται να ανανεώσουν το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή