Μακρόν: Το καλοκαίρι του 2019 στη Μασσαλία η Σύνοδος Κορυφής για τη Μεσόγειο

Μακρόν: Το καλοκαίρι του 2019 στη Μασσαλία η Σύνοδος Κορυφής για τη Μεσόγειο

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής για τη Μεσόγειο «στην αρχή του καλοκαιριού του 2019» στη Μασσαλία για να «ξαναπιάσουμε το νήμα μιας μεσογειακής πολιτικής».

«Δέκα χρόνια μετά την Ενωση για τη Μεσόγειο, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα μιας μεσογειακής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας.

Αυτή η «απαραίτητη» πολιτική θα είναι «διαφορετική» και θα περιλαμβάνει «όλες τις κοινωνίες των πολιτών», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει την ευκαιρία «για να μιλήσουμε για τη νεολαία, την κινητικότητα, την ενέργεια των πανεπιστημιακών ανταλλαγών» ανάμεσα στις δύο όχθες της Μεσογείου.

Με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η Ένωση για τη Μεσόγειο δημιουργήθηκε το 2008 από τις χώρες της ΕΕ και 15 μεσογειακές χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής ή της νότιας Ευρώπης που δεν ήταν μέλη της ΕΕ. Όμως η οργάνωση αυτή έχασε γρήγορα το κύρος της, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των αραβικών επαναστάσεων των αρχών της δεκαετίας.

Αφότου εγκαταστάθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μεταβεί στην Αλγερία, στην Τυνησία και στο Μαρόκο και σήμερα ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί «μέσα στους προσεχείς μήνες» την Αίγυπτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή