Κοινή οικονομική ζώνη στα Δυτ. Βαλκάνια

Κοινή οικονομική ζώνη στα Δυτ. Βαλκάνια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΥΡΡΑΧΙΟ. Επιτάχυνση των προσπαθειών για τη δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης ενόψει της ένταξής τους στην Ε.Ε. υποσχέθηκαν οι πρωθυπουργοί χωρών των Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησής τους στην Αλβανία. Το βασικό θέμα της μονοήμερης συνάντησής τους στο Δυρράχιο ήταν η περιφερειακή οικονομική ενοποίηση, συμπεριλαμβανομένων ενός κοινού οράματος για εναρμόνιση με την Ε.Ε., της εφαρμογής μιας κοινής οικονομικής ζώνης και άλλων ζητημάτων. Ο οικοδεσπότης Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα εξήρε «το διαφορετικό επίπεδο πολιτικής βούλησης και συνεργασίας στην περιοχή», προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνοδεύεται από αντίστοιχο επίπεδο οικονομικής συνεργασίας.

Brand name

Ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, είπε πως είναι σημαντικό για την περιοχή να προωθήσει ένα brand name στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής και της ενέργειας, όπου υπάρχει ανεκμετάλλευτη δυναμική. Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν παρέστησαν, στέλνοντας ανώτατους αξιωματούχους. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, υποχρεώθηκε να ματαιώσει το ταξίδι του εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Σούμα Κακραμπαρτί, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει τις επενδύσεις στην περιοχή. Η τράπεζα θα διοργανώσει σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Σεράγεβο της Βοσνίας, τον Μάιο του προσεχούς έτους. Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι σε διαφορετικά στάδια στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ε.Ε.

Ανάλογη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στην ίδια πόλη.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών έχουν δημιουργηθεί 800.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό θύμισε ο Χαν, ο οποίος σημείωσε ότι το εμπόριο αυξήθηκε στο πλαίσιο της κοινής αυτής ζώνης κατά 13% το 2017. Η Ε.Ε. είναι γι’ αυτόν τον λόγο αφοσιωμένη στη βελτίωση της διασύνδεσης των χωρών της περιοχής με τελικό στόχο μία ενιαία αγορά που θα περιλαμβάνει 18 εκατ. ανθρώπους. Μέχρι τώρα έχουν εγκαινιαστεί 29 διαφορετικά έργα, αξίας 770 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή