Γαλλία: Σε πρωινή εκπομπή παραιτήθηκε ο Ιλό, υπουργός Οικολογίας

Γαλλία: Σε πρωινή εκπομπή παραιτήθηκε ο Ιλό, υπουργός Οικολογίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αιφνιδιαστική παραίτηση, από το πλατό πρωινής εκπομπής, υπέβαλε ο υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Νικολά Ιλό, χωρίς να έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ιλό, που έγινε διάσημος στο γαλλικό κοινό τη δεκαετία του 1990 ως παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, είπε στον αέρα του ραδιοφώνου της France Inter: «Θα λάβω τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής μου. Δεν μπορώ να λέω άλλα ψέματα στον εαυτό μου και γι’ αυτό παραιτούμαι. Πρόκειται για δική μου απόφαση. Ελπίζω ο πρόεδρος Μακρόν, τον οποίο θεωρώ φίλο μου, να αντλήσει πολιτικά διδάγματα από την παραίτησή μου. Ελπίζω επίσης η παραίτησή μου να αποδειχθεί χρήσιμη, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους να αναλογισθούν τις ευθύνες τους».

Ασυμβίβαστο

Ο πρώην υπουργός φάνηκε επίσης να συνειδητοποιεί ότι η παρουσία του στην κυβέρνηση Μακρόν του είχε στερήσει κάθε δυνατότητα πολιτικών ελιγμών. «Προσπάθησα να συντηρήσω ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο παραμένει εντελώς ασυμβίβαστο με την υπόθεση της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος», είπε ο Ιλό.

Ο παραιτηθείς παραπονέθηκε επίσης για την πολιτική ισχύ που απολαμβάνουν τα λόμπι στη Γαλλία, μνημονεύοντας εκείνο των κυνηγών. Αφορμή για την παραίτηση Ιλό στάθηκε, άλλωστε, η απόφαση του προέδρου Μακρόν να μειώσει κατά το ήμισυ το κόστος απόκτησης άδειας κυνηγιού και να διευρύνει τον κατάλογο των θηραμάτων, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν και είδη πτηνών που θεωρούνταν μέχρι πρότινος προστατευόμενα. Τις αποφάσεις αυτές έλαβε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Μακρόν, προκαλώντας την οργή του Ιλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή