ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων διακόπτει η κυβέρνηση Ορμπαν

orban

Αμερικανικό – ουγγρικό πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, μαύρο πρόβατο για τον Ούγγρο εθνικιστή δεξιό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ανακοίνωσε την αναστολή των προγραμμάτων του για την εκπαίδευση προσφύγων στην Ουγγαρία, εξαιτίας του νέου ειδικού τέλους που επέβαλε η Βουδαπέστη σε οργανώσεις που ερίζει ότι «προωθούν», ή υποστηρίζουν, τη μετανάστευση.

Το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης (Central European University, CEU), με έδρα τη Βουδαπέστη, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων και αιτούντων άσυλο καθώς και τα ερευνητικά του προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για θεματικές που αφορούν τις πολιτικές για την κρίση των μεταναστών και των προσφύγων.

«Αναστέλλουμε αυτά τα προγράμματα εν αναμονή αποσαφηνίσεων για τη φορολογική και νομική κατάσταση», σημείωσε το CEU σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Προφανώς το CEU φοβόταν ότι τα προγράμματα αυτά θα πυροδοτούσαν την εφαρμογή στην περίπτωσή του ενός νέου αντιμεταναστευτικού νόμου που εγκρίθηκε τον Ιούνιο από το ουγγρικό κοινοβούλιο, ο οποίος ορίζει πως οι οργανώσεις που θεωρείται πως «υποστηρίζουν τη μετανάστευση» οφείλουν να διαθέτουν το 25% της χρηματοδότησης που λαμβάνουν από το εξωτερικό στα κρατικά ταμεία. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός Ορμπαν, που αυτοπαρουσιάζεται ως η αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της «εισβολής των μεταναστών» στην Ευρώπη, διατείνεται πως το κόστος που έχει για το κράτος η μετανάστευση – παρότι εντελώς οριακή στην Ουγγαρία – πρέπει να καλύπτεται από οργανισμούς και ΜΚΟ που βοηθούν τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες.

Πολλά ακόμη προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενημέρωσης για τη μετανάστευση, καθώς και πρωτοβουλίες που συνδέονται με τους μετανάστες, μπορεί να οριστεί ότι υπόκεινται σε αυτό το ειδικό τέλος, το οποίο αφορά δωρεές και χρηματοδοτήσεις τις οποίες λαμβάνουν οργανισμοί και ΜΚΟ.

Η ουγγρική κυβέρνηση διεξάγει εδώ και πάνω από έναν χρόνο εκστρατεία εναντίον οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία που κατηγορεί ότι διατηρούν δεσμούς με τον Σόρος, τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής τον οποίο ο ούγγρος δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός κατηγορεί ότι ενορχηστρώνει τη «μαζική μετανάστευση» προς την ΕΕ.

Πέρα από το ειδικό τέλος, άλλος νόμος μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα ορισμένες μορφές αρωγής προς τους μετανάστες από ΜΚΟ.

Η ορολογία που χρησιμοποιήθηκε στη νέα νομοθεσία περί «προώθησης της μετανάστευσης» είναι αόριστη και ανοικτή σε ερμηνείες.

Το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, αγγλόφωνο εκπαιδευτικό ίδρυμα που άνοιξε το 1991 ο Σόρος, βρίσκεται για καιρό σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Ορμπαν, την οποία κατηγορεί ότι προσπαθεί να το κλείσει. Το Πανεπιστήμιο, που έχει καλή φήμη στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, αποτελεί εξάλλου σημαντικό κέντρο διαλόγου στη Βουδαπέστη.

Το Ίδρυμα για την Ανοικτή Κοινωνία (Open Society Foundation, OSF) του Σόρος, που χρηματοδοτεί διάφορες ΜΚΟ στην Ουγγαρία και διεθνώς, άρχισε να μεταφέρει στα τέλη Αυγούστου τις δραστηριότητές του από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο, καταγγέλλοντας την «κατασταλτική» πολιτική των ουγγρικών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ