Ο Τραμπ σήκωσε «λευκή σημαία» για Μακέιν

Ο Τραμπ σήκωσε «λευκή σημαία» για Μακέιν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υπό την πίεση των συνεργατών και των μελών της οικογενείας του, υποχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναγνωρίζοντας την «πατριωτική προσφορά» του γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Δύο 24ωρα μετά τον θάνατο του Μακέιν, ο πρόεδρος Τραμπ υποχώρησε τελικά, δίνοντας εντολή η σημαία στον Λευκό Οίκο να κυματίσει μεσίστια και εκδίδοντας ανακοίνωση για τον εκλιπόντα. Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε αρκεστεί σε λακωνικό μήνυμα στο Twitter για τον θάνατο του γερουσιαστή, ενώ οι σημαίες στο προεδρικό μέγαρο της Ουάσιγκτον είχαν παραμείνει μεσίστιες για μόλις λίγες ώρες την Κυριακή.

Ο Τραμπ σήκωσε «λευκή σημαία» για Μακέιν-1

Μεσίστια η σημαία το πρωί της Κυριακής, πριν από την έπαρση και τη νέα υποστολή τη Δευτέρα.

Η απουσία επίσημης ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου για τον θάνατο του Μακέιν και η ολιγόωρη υποστολή της σημαίας προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, από οργανώσεις βετεράνων και από την αντιπολίτευση των Δημοκρατικών. Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε:

«Παρά τις πολιτικές διαφορές μας, εκφράζω τον σεβασμό μου για την πατριωτική προσφορά του Μακέιν». Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την απώλεια του γερουσιαστή της Αριζόνας. Παρότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναμενόταν να εκτονώσει την αντιπαράθεση, οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Μακέιν, που θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα, προκαλούν ήδη αμηχανία. Την ώρα που πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, όπως ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, θα μιλήσουν στην κηδεία του Μακέιν το Σάββατο, η οικογένεια του εκλιπόντος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί την παρουσία του προέδρου Τραμπ στην τελετή στην Αριζόνα, αλλά ούτε και στην ταφή στην Ανάπολη του Μέριλαντ.

Σε επιστολή του λίγες ώρες πριν πεθάνει, ο Μακέιν κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στον Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι ο πατριωτισμός δεν πρέπει να συγχέεται με τις ιδεολογικές έριδες, το μίσος και τη βία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή