Παραίτηση στη Γερμανία για τα κλεμμένα φάρμακα

Παραίτηση στη Γερμανία για τα κλεμμένα φάρμακα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι χθες τα γερμανικά «σκάνδαλα» οδηγούσαν σε αναταράξεις στην Ελλάδα. Χθες συνέβη το αντίστροφο. Η Νταϊάν Γκόλτζε, επικεφαλής της «Αριστεράς» στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου και υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών – Αριστεράς που κυβερνάει στο ανατολικογερμανικό αυτό κρατίδιο, παραιτήθηκε εξαιτίας της διαχείρισης της υπόθεσης των φαρμάκων που κλέβονταν από ελληνικά νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα φάρμακα αυτά διακινούνταν και από την εταιρεία Lunapharm με έδρα το Μάλοου στην καρδιά του κρατιδίου.

Κι όμως, η πολιτικός είχε διαβεβαιώσει λίγες μέρες πριν τους συντρόφους της με επιστολή στο Διαδίκτυο ότι δεν θα παραιτηθεί. Στην επιστολή ανέφερε ότι φθάνουν απαντήσεις Αρχών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ιταλία και την Κύπρο, που ενισχύουν την εντύπωση ότι ακόμα και φάρμακα που έχουν κλαπεί στις τρεις αυτές χώρες πωλούνται στις «συνηθισμένες τιμές στη Γερμανία».

Πυρήνας του προβλήματος είναι οι «εγκληματικές δομές» στον χώρο του φαρμάκου, αλλά και η έλλειψη εποπτείας. «Εγιναν πολύ λίγα, πολύ διστακτικά, πολύ αργά», παραδέχεται στην επιστολή της. Η κ. Γκόλτζε ανέφερε ότι περιμένει το πόρισμα μιας ομάδας εργασίας που είχε τοποθετήσει με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές της Εσσης διενήργησαν έρευνες στο Ντράιαϊχ κοντά στη Φρανκφούρτη, κάνοντας φύλλο και φτερό τα γραφεία και μια αποθήκη της εταιρείας Rheingold, του 70χρονου Αιγυπτίου Μοχάμεντ Ντεγιάμπ, κεντρικού προσώπου του παράνομου εμπορίου, που κρατείται στην Αθήνα ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος. Εκεί, αποκαλύφθηκε και το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Χθες, η Task Force επιβεβαίωσε στο Πότσδαμ ότι από τον Μάρτιο του 2017 «υπήρχαν βάσιμες αποδείξεις για να κατασχεθούν τα φάρμακα αυτά (σ.σ. που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα) και να ερευνηθούν ως προς το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα…» (σ.σ. αυτό που συζητείται στη Γερμανία είναι αν εξαιτίας των συνθηκών μεταφοράς και διατήρησής τους είχαν τις ιδιότητες των φαρμάκων που διακινούνται νόμιμα). Η ίδια ομάδα εργασίας εντόπισε μεγάλα προβλήματα στο σύστημα εποπτείας της φαρμακευτικής αγοράς (δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο κρατίδιο, αλλά ολόκληρη τη Γερμανία). Ανακοινώνοντας χθες την παραίτησή της η Γκόλτζε είπε ότι η ομάδα εργασίας ανακάλυψε «δομικά και οργανωτικά προβλήματα για τα οποία έχει σε τελευταία ανάλυση την πολιτική ευθύνη η υπουργός».

Παραίτηση στη Γερμανία για τα κλεμμένα φάρμακα-1

Τα κλεμμένα φάρμακα διακινούνταν και από την εταιρεία Lunapharm με έδρα το Μάλοου στην καρδιά του κρατιδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι γερμανικές αστυνομικές, εισαγγελικές, φορολογικές και εποπτικές αρχές αιφνιδιάσθηκαν από τα στοιχεία που περιήλθαν εις γνώση τους από τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των μελών του κυκλώματος στην Ελλάδα. Αυτές τους διαβιβάσθηκαν στις αρχές του θέρους. Από αυτές προέκυψε ότι ακόμα και μετά τη σύσταση που απηύθυνε η υπηρεσία Υγείας του Βραδεμβούργου στην παραλήπτρια εταιρεία των αντικαρκινικών Lunapharm, στις αρχές του 2017, να μην παραγγέλνει και να μην παραλαμβάνει πλέον φάρμακα από το γνωστό φαρμακείο της Καλλιθέας (σ.σ. όπου κατέληγαν τα κλεμμένα από τα δημόσια νοσοκομεία φάρμακα), η εταιρεία του Μάλοου φέρεται ότι συνέχισε να παραλαμβάνει φάρμακα από την εταιρεία Rheingold του Ντεγιάμπ.

Ακόμα, η υπουργός που παραιτήθηκε χθες, παραδέχθηκε δημόσια ότι γνώριζε πως η συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία είχε διακινήσει φάρμακα το 2016 και το 2017, αγνοούσε όμως ότι είχε διακινήσει «τα ελληνικά σκευάσματα και τα προηγούμενα τρία έτη, δηλαδή το 2012, 2013 και 2014». Οτι οι ευρωπαϊκές αρχές έμαθαν αργά για την έκταση του κυκλώματος επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα έγιναν έρευνες σε εταιρείες της Ολλανδίας, της Ελβετίας και ένα φαρμακείο στη Νάπολη, επιχειρήσεις που σύμφωνα με την ελληνική δικογραφία παρήγγελλαν και παραλάμβαναν αντικαρκινικά και αλλά φάρμακα από τον Ντεγιάμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή