Επίσκεψη Μακρόν στη Δανία για την άμυνα της Ευρώπης

Επίσκεψη Μακρόν στη Δανία για την άμυνα της Ευρώπης

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε χθες τη Δανία, ελπίζοντας στην οικοδόμηση μιας στενής σχέσης με την Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας του για μια πιο ενωμένη Ε.Ε. Ο Μακρόν επιθυμεί η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για την άμυνά της, λέγοντας ότι η ασφάλεια της ηπείρου δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από τις ΗΠΑ.

Η Δανία έχει εξαιρέσει τον τομέα από τις σχέσεις της με την Ε.Ε., γεγονός που συνεπάγεται αποχή από στρατιωτικές υποθέσεις. Η κυβέρνηση της χώρας και μια πλειοψηφία βουλευτών θα ήθελαν να αλλάξει αυτό, αλλά φοβούνται την προκήρυξη δημοψηφίσματος με δεδομένο το παρελθόν της χώρας: οι απόπειρες του παρελθόντος για τροποποίηση των εξαιρέσεων της Δανίας από την Ε.Ε. ηττήθηκαν δύο φορές.

Τον Μακρόν υποδέχθηκε η βασίλισσα Μαργκρέτε στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Δανών στρατιωτών. Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να έχει επαφές με τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λέκε Ράσμουσεν και να συμμετάσχει σε συζήτηση με φοιτητές.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ράσμουσεν είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος για τις εξαιρέσεις από την Ε.Ε., αλλά έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος μέχρι το 2019. «Δεν ζητώ δημοψήφισμα, ζητώ συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά. Η Δανία έχει λάβει εξαίρεση από τις κοινοτικές πολιτικές στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, της αστυνομίας και δικαιοσύνης και του κοινού νομίσματος μετά το δημοψήφισμα του 1992.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή