Επικρίσεις στον Ζεεχόφερ για ακροδεξιά βία

Επικρίσεις στον Ζεεχόφερ για ακροδεξιά βία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είναι έτοιμη να παράσχει αστυνομική αρωγή στο κρατίδιο της Σαξονίας, αν της ζητηθεί, δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δέχεται διακομματικές επικρίσεις για τον χειρισμό των επεισοδίων που ξέσπασαν έπειτα από τον θανάσιμο τραυματισμό ενός άνδρα με μαχαίρι σε συμπλοκή με αλλοδαπούς. Ο Ζεεχόφερ, ηγέτης των Βαυαρών συντηρητικών, δήλωσε πως η δημόσια ανησυχία για τον φόνο με μαχαίρι ενός Γερμανού είναι κατανοητή, προσέθεσε όμως πως στη γερμανική κοινωνία δεν γίνονται εκκλήσεις για βία ή βίαιες πράξεις. «Η αστυνομία στη Σαξονία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Αν της ζητηθεί, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μέτρα αστυνομικής στήριξης», αναφέρει ο Ζεεχόφερ στη δήλωσή του. Ακροδεξιοί διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με αριστερούς διαδηλωτές τη Δευτέρα στην ανατολικογερμανική πόλη Χέμνιτς, αφού ένας Ιρακινός και ένας Σύρος συνελήφθησαν για τον θάνατο του Γερμανού που προκάλεσε διαδηλώσεις κατά τις οποίες μετανάστες παρενοχλήθηκαν και υπέστησαν επιθέσεις.

Ο Ζεεχόφερ δέχεται κριτική επειδή με τη στάση του στο μεταναστευτικό και την εμμονή του για όριο υποδοχής μεταναστών και hot spots στα σύνορα της χώρας πυροδότησε τέτοιου είδους βίαιες αντιδράσεις. Παράλληλα, ως υπουργός Εσωτερικών απέτυχε να κινητοποιήσει τις απαραίτητες αστυνομικές δυνάμεις, παρά τις προειδοποιήσεις της υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος ότι επίκεινται συμπλοκές μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών στο Χέμνιτς. Για προαναγγελθέν φιάσκο έκανε λόγο ο αναλυτής της «Ντόιτσε Βέλε» Χανς Πφάιφερ. Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι η πλειονότητα των 6.000 διαδηλωτών που συνέρρευσαν στην πόλη έφθασε εκεί από διαφορετικά κρατίδια της χώρας. «Ολα αυτά είναι εξόχως ανησυχητικά επειδή η γερμανική ιστορία μάς διδάσκει ότι ένα οργανωμένο πλήθος μπορεί να φθάσει στα άκρα, αν καταφέρει να ενώσει την κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή της», έγραψε χαρακτηριστικά ο Πφάιφερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποτε το Χέμνιτς ήταν η πόλη-πρότυπο της Ανατολική Γερμανίας, που είχε πάρει μάλιστα την προσωνυμία «Πόλη του Καρλ Μαρξ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή