Γαλλοβρετανικός πόλεμος ψαράδων για τα «χτένια»

Γαλλοβρετανικός πόλεμος ψαράδων για τα «χτένια»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αψιμαχίες εν πλω σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης μεταξύ Γάλλων και Βρετανών αλιέων, με αφορμή τον έλεγχο μεγάλου «κοιτάσματος» κοχυλιών Σεν Ζακ (γνωστά στην Ελλάδα ως «χτένια»).

Γάλλοι ψαράδες απέπλευσαν και συνάντησαν Βρετανούς συναδέλφους τους που ψάρευαν στα διεθνή ύδατα της Μάγχης, ανοικτά των ακτών της Νορμανδίας. Εκεί, οι Γάλλοι προχώρησαν σε επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα βρετανικά αλιευτικά.

«Εκτιμάμε ότι περισσότερα από 35 γαλλικά αλιευτικά περικύκλωσαν τα πέντε βρετανικά πλοιάρια. Παρατηρήσαμε αψιμαχίες, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει κάποιο πλοίο», ανέφερε η ανθυποπλοίαρχος Ινγκρίντ Παρό, κυβερνήτης σκάφους της γαλλικής ακτοφυλακής. Οι γαλλικές αρχές αν και βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν δικαίωμα να επέμβουν, καθώς οι «αψιμαχίες» σημειώθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Πέταξαν πέτρες

«Τουλάχιστον 40 αλιευτικά σκάφη απέπλευσαν από το λιμάνι της Μπουλόν μέσα στη νύχτα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες των Βρετανών ψαράδων που λαφυραγωγούν συστηματικά τα κοιτάσματα κοχυλιών Σεν Ζακ. Οι Γάλλοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τους Βρετανούς να εργασθούν. Και οι δύο πλευρές πέταξαν πέτρες η μία εναντίον της άλλης, αλλά κανείς δεν χτύπησε», είπε ο Ντιμιτρί Ρογκόφ, πρόεδρος της Ενωσης Αλιέων της Νορμανδίας.

Γαλλοβρετανικός πόλεμος ψαράδων για τα «χτένια»-1

Τα κοχύλια Σεν Ζακ, γνωστά και ως χτένια, αποτελούν αγαπημένο έδεσμα της γαλλικής κουζίνας.

Οι αλιείς της Νορμανδίας έχουν δικαίωμα να ψαρεύουν τα χτένια μόνο μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 15 Μαΐου, ενώ οι Βρετανοί συνάδελφοί τους δεν έχουν κανέναν χρονικό περιορισμό στο ψάρεμα του συγκεκριμένου οστράκου. Οι Γάλλοι ψαράδες ζητούν εδώ και 15 χρόνια από τους Βρετανούς αλιείς να σέβονται το χρονοδιάγραμμα αυτό ανοικτά των νορμανδικών ακτών.

«Εδώ και 15 χρόνια, Βρετανοί, Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι ψαράδες έχουν εντατικοποιήσει την αλιεία οστράκων, φθάνοντας συχνά μέχρι και στο εσωτερικό των χωρικών υδάτων της Γαλλίας για να αλιεύσουν το πολύτιμο όστρακο», λέει ο κ. Ρογκόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή