Πουέρτο Ρίκο: Σχεδόν 3.000 νεκρούς άφησε ο τυφώνας «Μαρία» το 2017

Πουέρτο Ρίκο: Σχεδόν 3.000 νεκρούς άφησε ο τυφώνας «Μαρία» το 2017

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ. Τον θάνατο 2.975 ανθρώπων προκάλεσε ο τυφώνας «Μαρία» τον Σεπτέμβριο του 2017 και η κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου του Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι Αρχές δεν υπολόγισαν σωστά τον αριθμό των θυμάτων. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 64 νεκρούς.

«Ουδέποτε περιμέναμε σενάριο μηδενικών επικοινωνιών, μηδενικής ενέργειας, μηδενικών οδικών μεταφορών. Το δίδαγμα είναι να περιμένουμε πάντα το χειρότερο. Ναι, διαπράξαμε σφάλματα. Ναι, εκ των υστέρων πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά», είπε ο κυβερνήτης της ανεξάρτητης αμερικανικής κτήσης, Ρικάρντο Ροσέλο.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αποστολή 12.000 στελεχών των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Μαρία», υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση της νήσου. «Οι Αμερικανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων όσων θρηνούν τον θάνατο αγαπημένων τους προσώπων, αξίζουν τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος παραμένει υπερήφανος για τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπέρ των συμπατριωτών μας στο Πουέρτο Ρίκο», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ολιγωρία

Την οργή της εξέφρασε, όμως, η Δημοκρατική βουλευτής της Νέας Υόρκης, Νίντια Βελάσκες, εξαιτίας της ολιγωρίας των κρατικών αρχών να βοηθήσουν τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο. «Οι αποτρόπαιοι αυτοί αριθμοί αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η ομοσπονδιακή βοήθεια στον απόηχο του τυφώνα «Μαρία» υπήρξε εγκληματικά ελλιπής. Ως αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής, χιλιάδες συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε η κ. Βελάσκες σε ανακοίνωσή της. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 2.975 εξαιτίας της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η καταστροφή του δικτύου ηλεκτροδότησης προκάλεσε πολλά συμπληρωματικά προβλήματα. Οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να εκτεθούν σε ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία για να απομακρύνουν τα συντρίμμια, επιβιώνοντας χωρίς κλιματισμό ή ανεμιστήρες», λέει η συντάκτης της μελέτης Λιν Γκόλντμαν.

Μολύνσεις

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως στο Πουέρτο Ρίκο.

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν, στο μεταξύ, λοιμώδεις νόσοι και οι μολύνσεις από ενίοτε θανατηφόρα παράσιτα. Λίγες ημέρες μετά το πέρασμα του «Μαρία» πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι ο αριθμός των νεκρών, που εκτιμάτο τότε στους 16, ήταν πολύ χαμηλότερος από ό,τι περίμενε, συγκρίνοντας τις καταστροφές του τυφώνα «Μαρία» με εκείνες του «Κατρίνα» το 2005. «Ο “Μαρία” δεν ήταν πραγματική καταστροφή, όπως ο “Κατρίνα”», είχε γράψει ο Τραμπ στο Twitter.

Ο τυφώνας «Κατρίνα», που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, είχε προκαλέσει τον θάνατο 1.200 ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή