Οι κατσίκες μάς προτιμούν χαμογελαστούς

Οι κατσίκες μάς προτιμούν χαμογελαστούς

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κατσίκες έλκονται από ανθρώπους με χαρούμενα πρόσωπα. Το συμπέρασμα αυτό υποδεικνύει ότι ένα ευρύτερο φάσμα ζώων μπορεί να «διαβάσει» τη διάθεση των ανθρώπων σε σχέση με αυτό που πιστεύαν μέχρι σήμερα.

Η ομάδα των ερευνητών έδειξε στις κατσίκες ζευγάρια φωτογραφιών του ιδίου προσώπου. Η μία είχε θυμωμένη έκφραση και η άλλη, χαρούμενη. Οι κατσίκες στο πείραμα επικεντρώθηκαν στη χαρούμενη έκφραση, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Open Science.

Το αποτέλεσμα της έρευνας υποδεικνύει ότι η ικανότητα των ζώων να κατανοούν τα σημάδια της ανθρώπινης έκφρασης δεν περιορίζεται σε αυτά που έχουν μακρά παράδοση ως ζώα συντροφιάς, όπως είναι οι σκύλοι. Αντιθέτως, και ζώα που εξημερώθηκαν για ζωική παραγωγή, όπως είναι οι κατσίκες, μπορούν να αποκωδικοποιήσουν την έκφραση των ανθρώπων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο καταφύγιο Μπάτερκαπς για κατσίκες στο Κεντ της Βρετανίας. Ο δρ Αλαν Μακ Ελιγκοτ, του Κουίν Μαίρη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη, και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν τα ζευγάρια ασπρόμαυρων φωτογραφιών με απόσταση μεταξύ τους περίπου 1,3 μ. σε τοίχο στην αίθουσα εξέτασης. Στη συνέχεια, η κάθε κατσίκα αφηνόταν ελεύθερη στην αίθουσα προκειμένου να περιεργαστεί τον χώρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κατσίκες σαφώς προτιμούσαν τα χαμογελαστά πρόσωπα και τα πλησίαζαν προτού αναγνωρίσουν ότι υπήρχαν και θυμωμένα. Επίσης περάσαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να εξετάζουν τα χαρούμενα πρόσωπα με τις μουσούδες τους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν ορατά μόνον όταν το χαρούμενο πρόσωπο ήταν τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά. Οταν οι χαρούμενες φωτογραφίες ήταν τοποθετημένες στην αριστερή πλευρά, οι κατσίκες δεν έδειξαν καμία προτίμηση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι κατσίκες χρησιμοποιούν το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες, κάτι το οποίο συμβαίνει και με άλλα ζώα. Μπορεί αυτό να συμβαίνει επειδή το αριστερό ημισφαίριο διαχειρίζεται τα θετικά συναισθήματα ή επειδή το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου εμπλέκεται στην αποφυγή των θυμωμένων προσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή