ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Παραιτήθηκε από το κόμμα του ο πρώην πρωθυπουργός Σάλμοντ μετά τις εις βάρος του καταγγελίες

ap_18236524567961

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις, αποχώρησε από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), προκειμένου να μην το βλάψει, όπως αναφέρει ο ίδιος σε δηλώσεις του.

Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται ο Σάλμοντ, και τα οποία ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά, φέρονται να εκτυλίχθηκαν το 2013 στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Σκωτίας (2007-2014).

Σύμφωνα με τη σκωτσέζικη εφημερίδα Daily Record, δύο μέλη της ομάδας του Σάλμοντ κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Σκωτίας.

Έπειτα από εσωτερική έρευνα η νυν κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον, η οποία ανήκει επίσης στο SNP, ενημέρωσε την αστυνομία για τις καταγγελίες. Η ίδια η Στέρτζον εξέφρασε την «τεράστια θλίψη» της που βλέπει να φεύγει «ένας φίλος και ένας μέντορας επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», αν και πρόσθεσε ότι κατανοεί την απόφασή του.

«Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σκοτίας έλαβε δύο καταγγελίες οι οποίες δεν μπορούσαν να αγνοηθούν ή να κρυφτούν κάτω από το χαλί», επεσήμανε η Στάρτζον.

Σε βίντεο που ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Τετάρτης, ο Σάλμοντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το SNP, εξηγώντας ότι αποχωρεί προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο ήταν αντιμέτωπο με εκκλήσεις υπέρ της αποπομπής του πρώην αρχηγού του.

Η αντιπολίτευση πίεζε τη Στέρτζον να τον αποπέμψει μετά τις αποκαλύψεις για τις καταγγελίες, όμως εκείνη είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει «νομική βάση» για κάτι τέτοιο.

Ο Σάλμοντ υπήρξε μέλος του SNP επί 45 χρόνια, από τα οποία τα 20 ήταν επικεφαλής του. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι θα ενταχθεί και πάλι στο SNP «μόλις καταφέρω να υπερασπιστώ την τιμή μου».

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας προσέφυγε δικαστικά εναντίον της σκωτσέζικης κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε τις καταγγελίες, τις οποίες τώρα εξετάζει η αστυνομία. Για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε μια εκστρατεία προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα και να αντεπεξέλθει στα δικαστικά έξοδα. Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 50.000 λιρών (55.700 ευρώ)που είχε ζητήσει, προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η Σκωτία ζει σήμερα μια απίστευτη και άνευ προηγουμένου κατάσταση με τον πρώην πρωθυπουργό της να ζητεί χρήματα από τους υποστηρικτές του SNP για να επιτεθεί δικαστικά στην κυβέρνηση της οποίας ηγείτο», σχολίασε ειρωνικά ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών της Σκωτίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ