Απειλή απόσυρσης από άσκηση «Σοφία»

Απειλή απόσυρσης από άσκηση «Σοφία»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να τινάξει στον αέρα τη ναυτική επιχείρηση «Σοφία», με την οποία η Ε.Ε. προσπαθεί να εμποδίσει τους διακινητές που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, απειλεί η Ιταλία.

Στη χθεσινή σύνοδο της Βιέννης, η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε ότι η Ρώμη θα αποσύρει την υποστήριξή της από τη «Σοφία» αν άλλες χώρες-μέλη δεν ανοίξουν τα λιμάνια τους, ώστε να μοιραστούν με την Ιταλία το βάρος της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

«Δεν είναι δυνατόν πλέον να υπάρχει στην Ιταλία το μοναδικό λιμάνι αποβίβασης και να παίρνει η χώρα μας όλους τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελιζαμπέτα Τρέντα, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους της στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Αλλαγές

Η επιχείρηση «Σοφία» εκπνέει σε τέσσερις μήνες και ορισμένοι εταίροι της Ιταλίας πρότειναν να υπάρξουν αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης. Ωστόσο, η Ελιζαμπέτα Τρέντα απέρριψε αυτή την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι «είναι πολύς χρόνος για να περιμένουμε και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις αμέσως». Την ίδια ώρα, στη Βενετία, ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωνε ότι, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ανοίξουν κάποια από τα δικά τους λιμάνια, τότε η Ιταλία θα κινηθεί μονομερώς.

Πάντως, στη χθεσινή σύνοδο ουδεμία χώρα προσφέρθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Ιταλίας, ενώ η προεδρεύουσα της συνόδου και υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν. Το μεταναστευτικό θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα λάβει χώρα στο Σάτλσμπουργκ της Αυστρίας στις 20 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει, με αμείωτη ένταση, τη «βεντέτα» που έχει ανοίξει, συνεπικουρούμενος από τον Βίκτορ Ορμπαν, με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Πάνω από 48.000 απωθήσεις στα σύνορα (της Ιταλίας) με τη Γαλλία κατά το τελευταίο έτος», έγραψε στο Facebook ο Σαλβίνι, κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο για έλλειψη αλληλεγγύης και καλώντας τον να ανοίξει τον μεθοριακό σταθμό της Βεντιμίλια. «Ο Μακρόν καλό είναι να έχει την ευαισθησία να σωπάσει και μη δίνει μαθήματα στους Ιταλούς», προσέθεσε ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας.

«Κύριος αντίπαλος»

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει από την Κοπεγχάγη ότι Σαλβίνι και Ορμπαν «έχουν δίκιο να τον θεωρούν τον κύριο αντίπαλό τους στην Ευρώπη». Στη συνάντησή τους στο Μιλάνο, την περασμένη Τρίτη, οι δύο πολιτικοί άσκησαν δριμεία κριτική στον Γάλλο πρόεδρο για την πολιτική του στο μεταναστευτικό. Επιπλέον, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν κοινή καμπάνια στις ευρωκλογές του 2019 για το μεταναστευτικό, παρότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες – ο Βίκτορ Oρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που συσπειρώνει την Κεντροδεξιά, και ο Ματέο Σαλβίνι στη συμμαχία των εθνικιστικών, ακροδεξιών κομμάτων, όπου συμμετέχει και η Μαρίν Λεπέν. Αντιθέτως, ο Εμανουέλ Μακρόν φιλοδοξεί να συσπειρώσει, ενόψει ευρωκλογών, κεντρώες, προοδευτικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, με βασικό μέτωπο εναντίον του εθνικισμού και της ξενοφοβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή