Κύμα ξενοφοβικής βίας και κινητοποιήσεις

Κύμα ξενοφοβικής βίας και κινητοποιήσεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στην πρώην ανατολική Γερμανία, μετά το κύμα ακροδεξιάς και ξενοφοβικής βίας στα κρατίδια της Σαξονίας και του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Την ένταση επιχείρησε να κατευνάσει με την επίσκεψή του στο πολύπαθο (τις τελευταίες μέρες) Κέμνιτς ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της Μέρκελ. Φρόντισε μάλιστα να έχει συνάντηση με τη Σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο της πόλης Μπάρμπαρα Λούντβιχ, σε μια επίδειξη διακομματικής αποδοκιμασίας του ρατσισμού. Ωστόσο, αντιμεταναστευτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν χθες το βράδυ νέες κινητοποιήσεις, προκαλώντας εκ νέου τα αντανακλαστικά της τοπικής αστυνομίας, που δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την αμήχανη έως ανεκτική στάση της. Στο μεταξύ, επίθεση δέχθηκε προχθές το βράδυ Σύρος πρόσφυγας, σε μια ενέργεια στην οποία αποδόθηκαν ξενοφοβικά κίνητρα.

«Θα φροντίσουμε να τιμωρηθούν ταχύτατα όσοι διέπραξαν αυτό το έγκλημα», υποσχέθηκε ο Κρέτσμερ κατά την επίσκεψή του στην πόλη. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι θα φροντίσει να καταδικαστούν «όσοι διασχίζουν την πόλη και χαιρετούν ναζιστικά», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ολα ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία 35χρονου Γερμανού από δύο δράστες ιρακινής και συριακής καταγωγής. Η είδηση πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις από ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων πολλοί χούλιγκαν, που συνέρρευσαν στην πόλη και από άλλα κρατίδια της χώρας. Η υποτονική αντίδραση της αστυνομίας παρά τις προειδοποιήσεις της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος, αλλά και η διαρροή του εντάλματος σύλληψης του Ιρακινού υπόπτου προκάλεσε επικρίσεις για υπόγειες γέφυρες με την Ακροδεξιά στη χώρα. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρείτο ιδιαίτερα σημαντική η αποτροπή νέων συμπλοκών κατά τη χθεσινοβραδινή διαδήλωση, καθώς και σε αυτήν που έχει προγραμματιστεί για αύριο. «Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν την πολυτέλεια να ξαναχάσουν τον έλεγχο», έγραψε χθες στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Σπίγκελ. Το Βερολίνο έχει αποστείλει άλλωστε ενισχύσεις στο κρατίδιο μετά την πρώτη νύχτα συγκρούσεων, την Κυριακή. Το ξενοφοβικό κίνημα Pro Chemnitz απευθύνει τις σχετικές εκκλήσεις για διαμαρτυρίες μέσω social media και εφαρμογών όπως το WhatsApp. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις διαδηλώσεις αυτές. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί αξιωματούχοι σε ολόκληρη την Ευρώπη να τις καταγγείλουν», δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. Οι έρευνες για τις συνθήκες διαρροής του εντάλματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκλίνουν σε πολιτικό της Βρέμης, ο οποίος είναι και αστυνομικός. Οπως αποκαλύφθηκε, ο Γιαν Τίμκε είναι επίσης μέλος της υπερσυντηρητικής κίνησης «Πολίτες σε οργή». Η διαρροή ενός εντάλματος σύλληψης αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Γερμανία και τιμωρείται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση. Στη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του κατασχέθηκαν το λάπτοπ και το κινητό του, ενώ ο ίδιος αφαίρεσε την επίμαχη ανάρτηση από το Facebook.

Πολλοί μετανάστες δηλώνουν τρομοκρατημένοι από την κατάσταση στη χώρα. Μόλις προχθές το βράδυ στο Βίσμαρ του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας ένας 20χρονος δέχθηκε επίθεση από αγνώστους που τον χτύπησαν με αλυσίδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Σύμφωνα με την κατάθεσή του επρόκειτο για τρεις Γερμανούς που τον καθύβρισαν και του επιτέθηκαν φραστικά προτού αρχίσουν να τον γρονθοκοπούν και να τον ποδοπατούν όταν έπεσε κάτω. Οι δράστες διέφυγαν και το θύμα, συριακής καταγωγής, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σπασμένη μύτη και αιματώματα στο πρόσωπο και το σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή