Ο Τραμπ ανέστειλε τα γυμνάσια ΗΠΑ και Νότιας Κορέας

Ο Τραμπ ανέστειλε τα γυμνάσια ΗΠΑ και Νότιας Κορέας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, επαίνεσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι η προσωπική τους σχέση είναι τόσο καλή, που δεν υπάρχει λόγος πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ – Νότιας Κορέας.

Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν δύο μόλις ημέρες μετά την ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Πιονγιάνγκ, εξαιτίας της έλλειψης προόδου στις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.

Η ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ είχε δώσει την ευκαιρία στον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ να ανακοινώσει την επανάληψη των γυμνασίων ΗΠΑ – Σεούλ, τα οποία η Πιονγιάνγκ καταδικάζει και χαρακτηρίζει «πρόβες εισβολής». Σε μήνυμά του στο Twitter την Τρίτη, ο Τραμπ είχε γράψει ότι η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει ασφυκτική πίεση από το Πεκίνο, με την Κίνα να προσφέρει την ίδια ώρα σημαντική οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Πιονγιάνγκ. «Αυτό δεν βοηθάει τα πράγματα!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε εκτενή του ανακοίνωση για το θέμα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε: «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η άριστη προσωπική του σχέση με τον Κιμ παραμένει πολύ καλή και θερμή και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγος για σπατάλες χρημάτων για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Νότιας Κορέας – ΗΠΑ. Ο πρόεδρος μπορεί άλλωστε να διατάξει την πραγματοποίηση γυμνασίων με τη Σεούλ και την Ιαπωνία, όποτε το θεωρήσει σωστό και τα γυμνάσια αυτά θα είναι μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά. Από την άλλη, η εμπορική διένεξη με την Κίνα θα επιλυθεί, ενώ η σχέση του προέδρου Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι παραμένει και αυτή πολύ καλή».

Αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, με την εκπρόσωπό του, Χούα Τσουνίνγκ, να χαρακτηρίζει «ανεύθυνες» της δηλώσεις του Λευκού Οίκου σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Κίνας στην πρόσφατη διπλωματική διένεξη των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα.

«Η ανεύθυνη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αλλοιώσει τα γεγονότα και την ίδια τη λογική ξεφεύγει από τα όρια της κατανόησης των κανονικών ανθρώπων», είπε η κ. Χούα, ερωτηθείσα για τα μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

Η απόφαση του Τραμπ να αναστείλει επ’ αόριστον τα στρατιωτικά γυμνάσια με τη Σεούλ είχε προκαλέσει την έκπληξη στην ηγεσία του στρατεύματος των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή