«Εμφύλιος» ενόψει στην Ευρώπη

«Εμφύλιος» ενόψει στην Ευρώπη

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετανάστευση διχάζει εκ νέου την Ευρώπη, όπου η Ακρα Δεξιά παρουσιάζει το πιο βίαιο πρόσωπό της και οι υπερσυντηρητικοί σχηματισμοί κερδίζουν εκλογικό έδαφος και επιρροή στην κοινωνία. Η έκρυθμη κατάσταση θέτει πλέον σοβαρά ηθικά διλήμματα στους φιλοευρωπαίους πολιτικούς που υπεραμύνονται των αξιών και αρχών της Ε.Ε., ανοίγοντας τον δρόμο για μετωπική σύγκρουση δύο κόσμων, με επικεφαλής τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Μέρκελ – Μακρόν από τη μία πλευρά και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν από την άλλη.

Τα επεισόδια στην ανατολική Γερμανία, στη Σαξονία και στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή, με αφορμή τη δολοφονία ενός Γερμανού από δύο μετανάστες ιρακινής και συριακής καταγωγής, αποτελούν προοίμιο σκηνών που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Η εκμετάλλευση της υπόθεσης από ξενοφοβικές οργανώσεις με την ανοχή-συνδρομή της αστυνομίας και την ταχεία διασπορά ψευδών ειδήσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα στοιχεία που επαναλαμβάνονται όλο και συχνότερα και αποκαλύπτουν τους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και την ίδια την ενότητα της Ε.Ε.

Μαζικές πορείες

Στο Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας χιλιάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές συνέρρευσαν αυτήν την εβδομάδα, ανταποκρινόμενοι στα αλλεπάλληλα καλέσματα για κινητοποιήσεις, μέχρι και χθες το βράδυ. Η αστυνομία κατηγορείται ότι έχασε τον έλεγχο στην πόλη, όπου οι αγανακτισμένοι πολίτες «χαιρετούσαν ναζιστικά» και κατεδίωκαν μετανάστες. Από την περασμένη Κυριακή μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μαζικές πορείες, υποχρεώνοντας το Βερολίνο να αποστείλει ενισχύσεις στο κρατίδιο. Η φήμη ότι η δολοφονία είχε αφορμή την προάσπιση μιας γυναίκας από τις άγριες διαθέσεις των δύο δραστών διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την αστυνομία, αλλά αναπαρήχθη πολλές φορές από τα σόσιαλ μίντια, αποκτώντας τελικά επίφαση αλήθειας. Στη συνέχεια, η διαρροή του εντάλματος εις βάρος του Ιρακινού υπόπτου, όπου περιγράφονται λεπτομέρειες για τις ακριβείς συνθήκες της επίθεσης, αφιόνισε περαιτέρω το πλήθος. Οπως αποδείχθηκε, υπεύθυνος για την –ποινικά κολάσιμη στη Γερμανία– δημοσιοποίηση του εγγράφου ήταν τοπικός πολιτικός στη Βρέμη, αστυνομικός, ένθερμος οπαδός της αυτοδικίας. Ενα κράμα νεοναζιστικών πυρήνων, βίαιων χούλιγκαν που προβάλλουν τον ανδρισμό τους και αγανακτισμένων πολιτών, ανεξοικείωτων με τη μετανάστευση φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τις οργισμένες ενέργειες. Σε έτερη πόλη της πρώην ανατολικής Γερμανίας, το Βίσμαρ, τρεις Γερμανοί ξυλοκόπησαν άγρια έναν Σύρο που επέστρεφε σπίτι του το βράδυ της Τετάρτης. Η Μέρκελ υπήρξε σκληρή στην αντίδρασή της, όπως και ο ΟΗΕ, που ζήτησε ομόθυμη καταδίκη των επεισοδίων από όλους τους Ευρωπαίους πολιτικούς.

«Εμφύλιος» ενόψει στην Ευρώπη-1

Στο Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας συνέρρευσαν χιλιάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στα αλλεπάλληλα καλέσματα για κινητοποιήσεις. Η αστυνομία κατηγορείται ότι έχασε τον έλεγχο στην πόλη, όπου οι αγανακτισμένοι πολίτες «χαιρετούσαν ναζιστικά» και κατεδίωκαν μετανάστες.

Την ίδια στιγμή, όμως, συγκροτείται ένα αντίπαλο στρατόπεδο με επικεφαλής τους Σαλβίνι και Ορμπαν, που συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Μιλάνο και διαπίστωσαν πλήρη ταύτιση απόψεων. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται η πολιτική ανοικτών θυρών, αλλά και η απροθυμία της Γαλλίας π.χ. να φιλοξενήσει μετανάστες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ δύο κοσμοθεωριών, αλλά ο Σαλβίνι του απάντησε μέσω Twitter: «Σαράντα οκτώ χιλιάδες οι απωθήσεις από τη Γαλλία. Ο Μακρόν ας σωπάσει». Από την πλευρά της, η Ουγγαρία τα έβαλε με τη Σουηδία για την κριτική της στη μεταναστευτική πολιτική του Ορμπαν και το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Σουηδό πρέσβη για τα αρνητικά σχόλια σχετικά με τον άξονα Σαλβίνι – Ορμπάν. Η Σουηδία προσέρχεται στις κάλπες την επόμενη Κυριακή και οι Σοσιαλδημοκράτες πασχίζουν να διατηρήσουν την εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις τούς εμφανίζουν μεν να παραμένουν πρώτο κόμμα, αλλά οι ακροδεξιοί Δημοκρατικοί, το αγαπημένο ευρωπαϊκό κόμμα του πάλαι ποτέ κραταιού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, εκτιμάται ότι θα τερματίσουν δεύτεροι με ποσοστό-ρεκόρ.

Απειλές

Στο μεταξύ, η Αυστρία, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας την Πέμπτη, ζητεί αποστολή στρατιωτών στα σύνορα και η Ιταλία απειλεί να ακυρώσει την ευρωπαϊκή αποστολή διάσωσης «Σοφία» και να αναστείλει την οικονομική συνδρομή της στην Ε.Ε. αν δεν ανοίξουν και άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια για την υποδοχή μεταναστών.

Πολλές ΜΚΟ έχουν αρχίσει να απελπίζονται από τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση της Open Arms να σταματήσει τις διασώσεις μεταναστών ανοικτά της Λιβύης. «Η εντατική εκστρατεία ποινικοποίησης των ΜΚΟ στην Κεντρική Μεσόγειο και η εφαρμογή απάνθρωπων πολιτικών προκάλεσαν όχι μόνον το κλείσιμο των λιμανιών της Ιταλίας και της Μάλτας, αλλά και την παράλυση πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων διάσωσης, καθώς και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη νότια Ισπανία», γράφει η ΜΚΟ αιτιολογώντας την απόφαση να στρέψει τη δράση της προς την Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή