ΚΟΣΜΟΣ

Παραλληλισμοί με Καναδά, ΗΠΑ

parallilismoi-me-kanada-ipa-2270638

Η πολιτική της κλιματικής αλλαγής προκάλεσε την ανατροπή της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Ομως πόσο σημαντική είναι; Είναι σίγουρο ότι δεν θα επιτρέψει στην Αυστραλία να εκπληρώσει τους στόχους της όσον αφορά την εκπομπή αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων για το Κλίμα.

Επιτρέπει, επίσης, να δούμε πόσο σημαντικό πολιτικό θέμα είναι η κλιματική αλλαγή και οι ενεργειακές πολιτικές σε κάποιες χώρες που διαθέτουν ισχυρά λόμπι ορυκτών καυσίμων όπως είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Στην Αυστραλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα άνθρακα του κόσμου, η κλιματική και η ενεργειακή πολιτική έχουν διηθηθεί στην πολιτική για περισσότερα από δέκα χρόνια και έχουν συνέπεια την ανατροπή φιλελεύθερων αλλά και συντηρητικών βουλευτών.

Την εβδομάδα που πέρασε η αδυναμία να περάσει νομοθεσία που θα περιόριζε τις ατμοσφαιρικές εκπομπές προκάλεσε την ανατροπή του Τέρνμπουλ. Διαγκωνίστηκε από τον Σκoτ Μόρισον, έναν πρωταθλητή της αυστραλιανής βιομηχανίας άνθρακα, που έφερε ένα κομμάτι κάρβουνο στο Κοινοβούλιο. Αυτό μπορεί να προϊδεάζει για τα αποτελέσματα στις καναδικές εκλογές του επόμενου χρόνου, στις οποίες ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αντιμετωπίζει μια ισχυρή πρόκληση από πολιτικούς που ευθυγραμμίζονται με τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας. Οι Συντηρητικοί έχουν δεσμευθεί να διαλύσουν τα προγράμματα του Τριντό που προσπαθεί να βάλει μια εθνική τιμή στον άνθρακα, σε περίπτωση που λάβουν την εξουσία. Σε περιφερειακό επίπεδο οι Συντηρητικοί κέρδισαν την πλειοψηφία στο Οντάριο μετά την εκστρατεία κατά του νέου προγράμματος της επαρχίας για τον περιορισμό και το εμπόριο αερίων ρύπων. 

Οι αυστραλιανοί παραλληλισμοί με τις ΗΠΑ είναι εντυπωσιακοί. Η κυβέρνηση Τραμπ υποσχέθηκε να αναζωογονήσει τη βιομηχανία άνθρακα, ανέτρεψε τα πρότυπα εκπομπών καυσίμων και ανακοίνωσε την έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη των Παρισίων. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί κινητήριο δύναμη στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές αλλά είναι φλέγον ζήτημα για τους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Προγράμματος για τις Επικοινωνίες Κλιματικής Αλλαγής του Γέιλ. Οι περιβαλλοντικές πολιτικές και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι δύο βασικές προτεραιότητες για εκείνους, μετά την περίθαλψη και τον έλεγχο των όπλων. 

Ο Ρόμπερτ Ορ, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, υπογραμμίζει ακόμα έναν παραλληλισμό. Τόσο στην Αυστραλία όσο και στις ΗΠΑ οι τοπικοί ηγέτες υιοθέτησαν την ανανεώσιμη ενέργεια παρότι οι εθνικοί πολιτικοί προωθούν τα ορυκτά καύσιμα. «Η Αυστραλία μοιάζει πολύ με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ορ, ο οποίος είναι και ειδικός σύμβουλος για την κλιματική αλλαγή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. 

Η Αυστραλία είναι ανάμεσα στα βιομηχανοποιημένα κράτη που δεν τηρούν τη δέσμευσή τους για μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε επίπεδο ώστε να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του περιβάλλοντος κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου.