Corriere della Sera: Γέφυρα με τη δεξιά του Ορμπαν ο Βέμπερ ως πιθανός διάδοχος του Γιούνκερ

Corriere della Sera: Γέφυρα με τη δεξιά του Ορμπαν ο Βέμπερ ως πιθανός διάδοχος του Γιούνκερ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν επιχειρείται η μετάλλαξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε μια συντηρητική δύναμη με σαφή δεξιό προσανατολισμό και ικανή να προσελκύσει τον αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών που παρασύρεται από τις «σειρήνες της εθνικής κυριαρχίας», εκτιμά η ιταλική Corriere Della Sera.

Ο Βέμπερ επιθυμεί σκληρότερες πολιτικές για το μεταναστευτικό και αντιτίθεται στην πολυπολιτισμικότητα, κάτι το οποιό τον καθιστά ιδανικό υποψήφιο, για να αποτελέσει μια γέφυρα για τη δεξιά που εκπροσωπεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα

Η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε να στηρίξει τον Βέμπερ, πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, ως βασικό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές του 2019. Η απόφαση της Καγκελαρίου θέτει τον εκπρόσωπο του βαυαρικού CSU σε καλή θέση, για να στοχεύσει στη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από αρκετές γερμανικές και ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, η απόφαση ελήφθη την Τρίτη στην καγκελαρία του Βερολίνου κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης μεταξύ της Μέρκελ, του Βέμπερ και του προέδρου του ΕΛΚ, Τζοτζεφ Ντάουλ.

Ο Βέμπερ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώπιον των βουλευτών της ΚΟ, ενώ το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιο για τη μάχη της επόμενης άνοιξης στις 8 Νοεμβρίου, στο Ελσίνκι. Η εκλογή ενός Γερμανού στην προεδρία της Επιτροπής αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα του Γενς Βάιντμαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΚΤ, επικεντρώνοντας όλες τις προσπάθειες της στην ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Αλλά η επιλογή του Βέμπερ δεν είναι ακριβώς αυτή που επιθυμεί πραγματικά η καγκελάριος, η οποία θα ήθελε αντ' αυτού να προωθήσει τον πιστό συνεργάτη της Πέτερ Αλτμάιερ, νυν υπουργό Οικονομίας, γράφει η ιταλική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι κάπως έτσι επιβεβαιώνεται η πολιτική αποδυνάμωση της Μέρκελ, η οποία δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλει την ατζέντα της και τα ονόματα που επιθυμεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή