Η απάντηση του Κέμνιτς: Μια συναυλία κατά του μίσους

Η απάντηση του Κέμνιτς: Μια συναυλία κατά του μίσους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΜΝΙΤΣ. Με μια συναυλία «ενάντια στον ακροδεξιό όχλο που εργαλειοποίησε μια δολοφονία», περίπου 50.000 Γερμανοί καταδίκασαν χθες έμπρακτα τις ρατσιστικές εξάρσεις των τελευταίων ημερών στο Κέμνιτς. Στη συναυλία στην ανατολικογερμανική πόλη μετείχαν συγκροτήματα ανατρεπτικής πανκ όπως οι Feine Sahne Fishfilet και οι Kraftklub, ενώ η εκδήλωση μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και από τις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων εφημερίδων, καθώς η γερμανική κυβέρνηση παρότρυνε όσους διαφωνούν με τον ναζισμό να το δείξουν έμπρακτα.

«Δεν είμαστε αφελείς. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος σώζεται με μία συναυλία», είπε ο τραγουδιστής των Kraftklub Φέλιξ Μπρούμερ. «Αλλά μερικές φορές είναι σημαντικό να δείχνει κανείς σε όσους αντιστέκονται ότι δεν είναι μόνοι». Η δολοφονία, στις 26 Αυγούστου, του 35χρονου ξυλουργού Ντάνιελ Χίλιγκ από έναν Ιρακινό και έναν Σύρο, πυροδότησε όλη την περασμένη εβδομάδα διαδηλώσεις στο Κέμνιτς, στις οποίες πολίτες συνυπήρχαν με ακροδεξιούς που χαιρετούσαν ναζιστικά και φώναζαν συνθήματα υπέρ νέου ολοκαυτώματος. Μόνο το Σαββατοκύριακο, στις διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις τραυματίσθηκαν 18 άτομα.

Το σλόγκαν της συναυλίας ήταν «Wir sind mehr – Είμαστε περισσότεροι», ενώ οι διοργανωτές σημείωσαν ότι τα μισά από τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις εθελοντικές συνεισφορές των παρευρισκομένων θα δοθούν στην οικογένεια του δολοφονηθέντος και τα άλλα μισά σε αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις.

Η χήρα του θύματος

Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών προξένησαν σοκ στη Γερμανία – και πρώτα απ’ όλους στη χήρα του Χίλιγκ. «Είδα όσα έγιναν το Σάββατο το βράδυ – δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο Ντάνιελ», είπε η Μπιάνκα Χίλιγκ. «Ο Ντάνιελ δεν ήταν ούτε αριστερός ούτε δεξιός. Ποτέ δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο», προσέθεσε.

Το γεγονός ότι προβεβλημένα στελέχη του κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) αναμείχθηκαν με τους διαδηλωτές έχει εντείνει τις συζητήσεις αναφορικά με την κατάταξη του κόμματος στα εχθρικά προς τη δημοκρατία, πράγμα που θα δικαιολογούσε την παρακολούθησή του από την υπηρεσία προστασίας του συντάγματος. «Πρέπει να τους μεταχειριστούμε όπως άλλους εχθρούς του συντάγματος και να τους παρακολουθούμε», δήλωσε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στα τμήματα της AfD που ενεργούν εχθρικά προς το σύνταγμα. Οι οργανώσεις της νεολαίας του κόμματος στα κρατίδια της Βρέμης και της Κάτω Σαξονίας διαλύθηκαν χθες με εντολή της ηγεσίας του κόμματος «προκειμένου να μην προκληθεί ζημιά στο υπόλοιπο κόμμα», καθώς έγινε γνωστό ότι οι οργανώσεις παρακολουθούνται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή